Finströms kyrka

S:t Mikaels kyrka i Pålsböle är en vacker gråstenskyrka från 1100-talet med målningar och träskulpturer från medeltiden. Unika och mycket välbevarade muralmålningar från 1400-talet pryder väggarna inne i kyrkan där även en medeltida skulpturer av ett människoansikte hänger.Kyrkan restaurerades i början av 1970-talet.

En av det åländska skolväsendets förgrundsgestalter, prosten Frans Petter von Knorring står staty utanför kyrkgrinden. Där finns också Frihetsstenen som är rest till minne av bonderesningen 1808-1809.

Köranvisning: kör mot Pålsböle.

 

Bryggerivisning

Ålands största bryggeri, Stallhagen, ligger ett stenkast från Godby centrum. Sommartid hålls guidade visningar.

Köranvisning: kör mot Geta, skylt vid vägen på vänster sida.

Läs mer på bryggeriets hemsida.

 

Grelsby kungsgård

Gården är känd redan  från 1300-talet och under kung Gustav Vasas regering utnämndes kungsgården  till kungsladugård. Kungen själv med ett följe på 312 personer gästade gården flera dagar under våren 1556.
Vid Stora ofredens början var gården svenskt högkvarter liksom även under sommaren 1808, då kung Gustav IV Adolf var här sex veckor och gav parader och riddarslag på Finströms ängarna, där ännu Kungsstenen markerar hans ståndort.

Gården är sedan många år obebodd medan markerna odlas. Köranvisning: sväng av från Getavägen mot Pålsböle, kungsgården ligger på högersida.

 

Ålands folkhögskola

Folkhögskolan ligger mittemot kyrkan är en historisk plats och samtidigt en modern skola med elever från hela världen, en internationell mötesplats för olika kulturer.
På gårdsplanen finns ett minnesmärke över det kommunalmöte år 1917 som beslöt att man skulle vända sig till Sverige med en önskan om återförening med moderlandet – en åtgärd som senare resulterade i Ålands självstyrelse.

Invid skolan finns också en midsommarstång.

 

Prästgårdsnäset

Prästgårdsnäset naturreservat är småkuperat och omväxlande. Det har sedan urminnes tider mest nyttjats som betesmark, ursprungligen för prästgårdens djur. Hassellundarna, ekbackarna och de betade strandängarna är iögonfallande. I lundarna finns vackra bestånd av bl.a. tandrot och myska och på fuktiga områden kan man hitta majviva (ersmässa) och den insektätande tätörten.

Köranvisning: kör mot Pålsböle, sväng vänster mitt emot Knorringmuseet och följ vägen ända fram.

Site by Strax Online, Powered by Lemon