Historia

S:t Mikaels kyrka

Den stora  sevärdheten i kommunen är den berömda S:t Mikaels kyrka från 1100-talet. Kyrkan restaurerades under 1970–1971. I kyrkan finns många träskulpturer bland andra en skulptur av S:t Mikael och draken från 1250-talet. I kyrkan finns även ett altarskåp från 1400-talets mitt. Mer information om Finströms kyrka finns på hemsidan om Ålands kyrkor.

 

 

 

Ålands folkhögskola

Mitt emot kyrkan, på andra sidan Prästträsket, ligger Ålands Folkhögskola, en historisk plats och samtidigt en modern skola. På gårdsplanen finns ett minnesmärke över det kommunalmöte som år 1917 beslöt att man skulle vända sig till Sverige med en önskan om återförening – en åtgärd som senare resulterade i Ålands självstyrelse.

 

 

Grelsby kungsgård

Fortsätter vi söderut når vi strax Grelsby kungsgård, där Gustav Vasa en gång under sin regeringstid gästade kungsgården och höll ett stort gästabud.

Under 1808-09 års krig hade Grelsby en central roll i och med att kung Gustav IV Adolf  var installerad på kungsgården under sex sommarveckor. Förutom att fundera ut stora landstigningsoperationer som skulle utgå från Åland ägnade kungens sig åt parader och riddarslag på Finströms ängarna.

 

Godby

Godby har i århundraden varit centralort för norra Åland. Här fanns det tidigt både sjukhus, provinsialläkare och apotek.

Forngravfälten och kungshögarna ger atmosfär av forna tider och är bevis på tidig bosättning.

I dag bor drygt 900 personer i Godby och byn har fortfarande kvar sin prägel av centrum för norra Åland.

Site by Strax Online, Powered by Lemon