Kupé nr 6

Rosa Liksom har sin helt egna stil både som person och som författare.

I ”Kupé nr 6″ får vi följa en finländsk ung kvinna, bara kallad flickan, som tar transsibiriska järnvägen från Moskva till Ulan Bator i Mongoliet. Som ressällskap i sin kupé får hon en "typisk" rysk man.

Under resans gång berättas hårresande historier, beskrivs tundran och fångas en stämning. Resan utspelar sig 1986 när Ryssland fortfarande var stängt. Den finländska kvinnans och den råbarkade byggnadsarbetarens bilder av samhället skiljer sig åt vilket ger en spänning åt berättelsen. Själva handlingen i sig är inte styrkan i boken utan stämningen som författaren lyckas förmedla.

Romanen är bara drygt 180 sidor och får extra plus för fin formgivning.

2011 fick Rosa Liksom Finlandiapriset för "Kupe nr 6".

 

Sonjas sista vilja

Tre kvinnor mitt i livet, runt 50 år, får en chock när den fjärde väninnan Sonja plötsligt dör. Och snart ska det visa sig att Sonja var en kvinna full av hemligheter. Sonjas bortgång vänder upp och ner på tillvaron för de tre väninnorna när de får reda på att de ärver Sonjas förmögenhet. En förmögenhet som ingen av de tre haft en aning om.

Men först måste de uppfylla vissa villkor. Dessa villkor gör att vännerna placeras på olika håll i världen och utmanar inte bara deras livsstilar utan även deras livsval. De upptäcker ganska snart att allt är väldigt väl planerat och genomtänkt av Sonja.

Snart utkommer uppföljaren till denna charmiga bladvändare!

 

Blomsterspråket

Victoria överges som spädbarn och tillbringar sedan hela sin barndom och tonårstid i olika tillfälliga hem. En enda vuxen erbjuder något mer, Elisabeth, som hon hamnar hos i tioårsåldern. Elisabeth lär henne de viktorianska benämningarna för blommornas språk och får henne att tro på ett lyckligt slut. 

När Victoria blir arton och myndig måste hon klara sig själv. Hon sover i San Franciscos parker när hon får chansen att arbeta i en blomsterhandel.

På blomstermarknaden möter Victoria en ung man som verkar förstå både hennes blomsterspråk och hennes jobbiga uppväxt. De mötte varandra redan som barn, hos Elizabeth. Deras kärlek växer samtidigt som Victoria plågas av minnen från barndomen.

 

Snöjungfrun

Polisinspektör Maria Kallio vid Esbopolisen, ung, tuff och självständig besöker en vinterdag Rosberga gård för att föreläsa om kvinnovåld och psykiskt självförsvar. Rosberga gård är en fristad för utsatta kvinnor, en skyddad miljö där ingen man någonsin släpps över bron. Det blir det dock ändring på när psykoterapeuten Elina Rosberg, i livet en vacker och stark kvinna som med järnhand styrde verksamheten, först anmäls försvunnen och sedan hittas död ute i skogen. Nygifta Maria sätts på fallet, tillsammans med sina poliskollegor av manligt kön, samtidigt som hennes privatliv blir lite mer komplicerat då hon oväntat upptäcker att hon är gravid.

Snöjungfrun är Leena Lehtolainens första bok som blivit översatt till svenska, nyligen utkom den sjätte på svenska om polisinspektör Maria Kallio.

 

Rosengädda nästa

Den här boken handlar om trettonårige Bror vars största idol är Serge Gainsbourg. Hans föräldrar bråkar ständigt och för att rädda familjen från skilsmässa låtsas han fara på seglarläge istället för att följa med föräldrarna på en resa till USA. Hans tanke är att om föräldrarna får en månad ensamma tillsammans så ska dom lyckas hitta tillbaks till varandra.

Den andra huvudpersonen är Tessan, en tjugonioårig kvinna som tröttnar på att servera pulvermos i en kiosk och leva tillsammans med en notoriskt otrogen, luspank karl.

Två helt slumpmässiga händelser gör att både Tessan och Bror hamnar hos Jane på Tavastgatan 2 1/2, en högst märklig kvinna som lever för sina djur och vilsekomna själar. Nu börjar ett kanske inte alltid så realistiskt men fantastiskt äventyr för dom alla tre.

 

Grenar av gift

Erin Kelly debuterar med ”Grenar av gift” som kan beskrivas som en psykologisk relationsroman. 

Berättelsen kretsar kring huvudpersonen Karen vars liv tar en helt ny vändning när hon träffar den bohemiska Biba. Innan mötet har Karen levt ett alldagligt studieliv men den nya vänninan tar med henne in i en värld med vin, droger och kärlek.

Karen flyttar in till Biba och hennes bror Rex sommaren 1997. Handlingen varvas med berättelsen om sommaren i huset och nutid då Karen lever tillsammans med sin dotter Alice och Rex som just släppts ur fängelse. 

Personskildringen är den stora behållningen men Kelly är också skicklig på att bygga upp spänning och stämning. Att något mycket obehagligt hände sommaren 1997 får läsaren ganska snart känslan av. Vad det egentligen var läser man gärna vidare för att få veta.

 

En spricka i kristallen

Det här är historien om överklassflickan Suss, som vi får följa från tidig barndom upp i vuxen ålder. Fokus ligger på henne och människorna i hennes omgivning, och främst hennes familj. Till ytan är de en lycklig överklassfamilj, men under den välpolerade ytan döljer sig en helt annan verklighet.

Parallellt med barndomsskildringen får vi även följa Suss i hennes vuxna liv, där hon fortfarande söker den bekräftelse hon inte fick som barn.

Läs även den fristående uppföljaren, Stäpplöperskan. 

 

Bedragen

Cecilia Lund älskar sitt jobb på sjukhuset där hon befinner sig mitt i livets mest dramatiska ögonblick, födelse och död.Privat tuffar det på, med fyra barn och äkta maken John som är fotograf. Romantiken överskuggas av vardagens plikter. Men det välkända är trygghet. En oväntad händelse slår plötsligt sönder deras tillvaro. Det ringer på dörren och utanför står Simon, som säger sig vara Johns son. När maken reser iväg utomlands, står Cecilia med ens ensam,inte bara med barn och jobb, utan även med den hemlighetsfulle Simon. Runt familjen vävs ett nät av oförklarliga händelser och svek. Det är inte lätt att avgöra vem som är bedragen- och vem som bedrar.

Bedragen är första delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund skriven av Katerina Janouch.

 

På stort alvar

I boken samlar Johan Theorin alla noveller som han skrivit om Öland genom åren, och lägger till fem nya. De är en blandning av spökhistorier,kriminalgåtor,relationsdramer och rena skrönor, och flera handlar om den gamle skepparen Gerlof Davidsson från spänningsromanerna Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge, som även dom är utmärkt läsning. 

Novellsamlingen På stort alvar är en hyllning till den gamla öländska berättartraditionen och är stämningsfullt illustrerad av öländska konstnärer.

 

 

Mörkt motiv

"Mörkt motiv" av  Louise Penny är en riktig "mysdeckare" i lugnt och fint tempo med en gemytlig och människokännande kommissarie vid namn Armand Gamache.

Handlingen utspelar sig i den lilla byn Three Pines i Kanada där en äldre kvinna, högt älskad av byborna, hittas död i skogen. Hon har blivit ihjälskjuten av en jaktbågspil rakt genom hjärtat. I området brukar det härja tjuvskyttar, men pilen är skjuten av en alltför skicklig hand för att händelsen ska kunna rubriceras som en jaktolycka. Kommissarie Gamache kommer till byn och lär känna innevånarna, han försöker gå till botten och söka motivet för att mörda en vänlig gammal kvinna.

Läsaren får insikter i bågskytte samt i konstnärernas värld och stiftar bekantskap med olika sorters personligheter i den stolta lilla byn.

 

Paradisets fångar

En passande bok att ta med sig ut i hängmattan i semestertider! Som alltid får Arto Paasilinna läsaren att skratta åt de dråpligheter, som i hans böcker, blir helt trovärdiga scenarion.

I Paradisets fångar kraschlandar ett flygplan på väg till New Delphi i indonesiska övärlden.

Bland de överlevande finns finska skogshuggare, svenska sjuksköterskor och några flygvärdinnor. En brokig samling människor som nu måste samarbeta för att överleva på den öde ön och försöka bli räddade.

Vistelsen på ön blir längre än väntat och de förlista måste arrangera sina levnadsvillkor efter rådande situation. De hittar flygplanskroppen och kan bärga viss last, bland annat en sändning preventivmedel som kommer väl till pass.

Samtidigt försöker de komma på ett sätt att få kontakt med yttervärlden för att bli räddade från sin fångenskap, eller? Är det ett paradis de har hamnat i?

Boken är mycket lämplig att avnjuta som ljudbok där uppläsarens accent ger en extra krydda åt händelseförloppet.

 

De ensamma

Håkan Nesser sticker ut i deckargenren med sitt alldeles egna sätt att angripa ”brott och straff”. Speciellt märks detta tilltal i ”De ensamma” som är den fjärde romanen om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti.

En död man påträffas nedanför ett stup i skogen vid en mellansvensk småstad. Har han ramlat eller blivit knuffad? Ett liknande oklart dödsfall inträffade på samma plats för 35 år sedan. Samband finns.

Det tar länge innan man kommer in i boken men när man väl gjort det är man fast. Nesser har en långsam berättarstil där stämningen byggs upp efterhand. Boken är nästa 600 sidor och kan rekommenderas som läsupplevelse i sommar.

 

Syskonmakaren

Lydia, Robyn och Dean är tre vilsna människor som kommer från olika familjer och miljöer och har helt olika uppväxt. En sak har de ändå gemensamt, nämligen samma pappa, en spermadonator. Efter att oberoende av varandra registrerat sig på ett donationscentrum får de reda på att de är syskon och bestämmer sig för att träffas. De får också reda på vad deras pappa är för en person men inte vem han är. Tills han en dag kontaktar syskonen och vill träffa dom eftersom han är svårt sjuk och kommer att dö inom kort.

 

 

Försvunnen

Försvunnen av Joy Fielding är en bra och spännande bok.

Det har gått sju år sedan Cindy Carvers man lämnade henne för en mycket yngre kvinna och hon har inte riktigt kommit över det. Speciellt inte eftersom hennes egensinninga dotter Julia i samma veva packade sina väskor och flyttade till sin pappa. Men värre skulle det bli när Julia kommer tillbaka. En dag i september, efter en audition hos en känd Hollywood-regissör, försvinner den vackra Julia spårlöst. De följande två dramatiska och orostyngda veckorna är en mors värsta mardröm. Cindy blir tvungen att ompröva sina relationer till omvärlden: modern, systern, den yngre dottern och hennes pojkvän, vänninorna och en helt ny man som dyker upp i Cindys liv. Gamla sår rivs upp och nya demoner släpps lös.

Efter första kapitlet fängslas läsaren och vill veta mer. Varje främling är en tänkbar vän, varje vän en möjlig fiende. Hur väl känner vi andra? Och oss själv?

 

Rosornas arv

Det här är en storslagen roman från sydstaternas bomullsplantager som innehåller allt en släktsaga skall göra. Bokens hjältinna heter Mary Toliver som har ägnat hela sitt liv och all sin kraft åt bomullsplantagen Somerset hon ärvde efter sin far. Boken utspelar sig från år 1916 och fram till mitten av 1980-talet i USA, Texas.

Mary är en handlingskraftig och stark kvinna med järnhård vilja att driva plantagen vidare och utöka ägorna. Hon lyckas men offrar den sanna kärleken på vägen och tvingas leva en livslögn som till slut kommer ikapp henne. Läsaren delar hennes längtan efter kärlek, hennes oro och förtvivlan då hennes man skadas i kriget och hennes förtvivlan under år av missväxt.

På sin ålders höst omvärderar hon sina val i livet och gör vad hon känner är det rätta från hennes perspektiv även om hennes val chockerar omgivningen.

"Rosornas arv" för med sig fläktar av" Borta med Vinden" och "Törnfåglarna". Vi dras med i Mays kamp för självständighet och framgång och lider med de offer hon gör för att få sin obetvingliga vilja fram. En mäktig släktsaga som stannar kvar i minnet och i hjärtat.

 

Zarités frihet

Läsaren fängslas redan från första sidan av den exotiska kulturen på  Saint-Domingue, dagens Haiti. Romanen utspelar sig på 1700-talet och i Isabel Allendes roman får vi följa den starka kvinnan Zarité.
Saint-Domingue är på den här tiden en fransk koloni med många sockerrörsplantager och det är till en av dem Zarité kommer som slavkvinna till den franske husbonden Toulouse Valmorain.

Hennes ställning som slavkvinna utsätter henne för omänskligt hårda prövningar samtidigt som hon och Valmorain utvecklar en relation där båda är beroende av den andre.
Situationen med slavarna och de förhållanden de lever under är närmast skrämmande att läsa om samtidigt som de också reser sig till ett blodigt uppror som tvingar Zarité och Valmorian på flykt.


Zarités starka vilja, hennes målmedvetenhet och anpassningsförmåga är beundransvärd och det här är en bok man inte vill slita sig ifrån när man en gång har öppnat den.

 

Tretton timmar

Den här deckaren utspelar sig, precis som titeln säger, under tretton timmar. Det är gastkramande timmar där handlingen utspelar sig i Kapstaden i Sydafrika.


Deon Meyer är en ganska ny bekantskap bland översatta deckarförfattare. Hans förra bok Devils Peak fick 2010 Svenska deckarakademins pris för bästa kriminalroman. Meyer är en duktig berättare. Extra spännande blir skildringen eftersom miljön där handlingen utspelar sig är annorlunda än den vi möter i ”normala” deckare. Visserligen är det här en klassisk handling med korrumperade poliser och missbruk. Kryddan blir att läsaren får en inblick i det sydafrikanska samhället där konflikterna mellan svarta och vita lever kvar och där kvinnor kan ha svårt att hävda sig.


Två amerikanska ungdomar turistar i Sydafrika. En av dem hittas mördad. Den andra kontaktar med telefon sin far i USA och berättar att hon är jagad av flera män. Hon fruktar för sitt liv. Under tretton timmar får vi följa den jagade kvinnan, poliserna som försöker lösa fallet och förövarnas jakt på sitt offer.

Den frusna trädgården

Den här boken handlar om två systrar som upptäcker att deras mor bär på hemligheter som de aldrig hade kunnat föreställa sig.

De två systrarna är väldigt olika vilket ibland leder till konflikter. Meredtih har stannat kvar i den trygga lilla småstaden, gift sig, skaffat barn och så småningom övertagit ansvaret för familjens äppelodling. Den rastlösa, orädda Nina är däremot på ständig resa i sitt yrke som krigsfotograf.

När systrarnas far plötsligt blir svårt sjuk återvänder de till barndomshemmet. Före pappan dör insisterar han på att de ska försöka får sin mamma att fortsätta berätta hela den hemlighetsfulla saga hon så många gånger har påbörjat men aldrig riktigt lyckats avsluta. Därmed inleds en resa genom moderns ryska förflutna och de förstår bättre varför hon har varit så svår att begripa sig på och haft så svårt att visa dem sin kärlek.


 

Det andra målet

Jonas Karlsson är bland den stora allmänheten mest känd som skådespelare. Men med novellsamlingen ”Det andra målet” debuterade han 2007 som författare. Efter det har ytterligare två novellsamlinger getts ut, ”Den perfekte vännen” och ”Spelreglerna”.

Karlsson har en egen berättarstil. Han skriver om det vardagliga på ett finurligt sätt. Även om miljön är storstaden Stockholm är novellerna ”allmänmänskliga”.

Det är underhållande läsning och ett modernt anslag i en genre som lever ett undanskymt liv i skuggan av deckarvågen. Ska du läsa en novellsamling om nutiden - välja en av Jonas Karlssons böcker!

Jonas Karlsson medverkar i fredagens kvällsprogram under Mariehamns litteraturdagar 2012.

 

Någonstans inom oss

En sen höstkväll står en kvinna ensam på en klippa i Stockholm, framför sig hsr hon ett stup högt nog att krossa den som faller. Rebecka har bestämt sig, men i samma stund som hon släpper taget ångrar hon sig. När polisen ringer på hos hennes make Mikael krossas hans värld och blir aldrig densamma igen. Rebeckas död blir för honom en början på ett sökande efter vem hon egentligen var.

Rebecka försöker, med skyddsängeln Arayan vid sin sida, att försonas med sig själv, sitt liv och det som ledde till hennes beslut.

 

Fjärilen i min hjärna

En iten bok med ett stort innehåll. Så kan man sammanfatta Anders Paulruds roman ”Fjärilen i min hjärna”. Kortromanen blev hans sista och kom ut strax efter Paulruds död 2008. Den handlar om hans kamp mot lungcancer och mötet med döden men är ingen sorgsen bok även om man kan bli lite sorgsen när man läser den.

Självömkan är det värsta författaren vet så i stället tar han till galghumor. På 130 sidor förmedlar han hopp och förtvivlan blandat med livsinsikt som fängslar läsaren.

En gripande bok som stannar kvar i minnet.

 

Charlotte Hassel

En fängslande historisk kärleksroman om den sextonåriga Charlotte Hassel som efter en tragisk händelse måste fly från Sverige. Först tretton år senare, år 1771, återvänder hon motvilligt till sitt hemland. Hon får då åter bekanta sig med de människor hon en gång flytt ifrån, framförallt den unge adelsmannen Axel Gyllenstierna som hon var hemligt förlovad med före flykten. Axel har aldrig kunnat glömma sin första kärlek och deras oväntade möte på en bal på Stockholms slott blir lika smärtsamt för dom båda två.

Samtidigt hamnar Charlotte mitt i en politisk maktkamp och beslutar sig för att hjälpa sin familj att återfå släktgården.

 

 

Glada hälsningar från Missångerträsk

Fyrtiofemåriga Nadja är singel och har längtat efter barn så länge hon kan minnas. Hon bestämmer sig för att adoptera och efter en lång väntan är det äntligen hennes tur att få hämta ett barn från Kina. Men innan hon hinner få sitt barnbesked ändrar Kina reglerna och endast gifta par får adoptera. Nadja blir förtvivlad och kommer fram till en minst sagt ovanlig lösning.

Samtidigt i Lapplands kalla skogar har systern Lotta fått nog av sin trötte, deppige man och sin krävande, rullstolsburne svärfar. Hon sköter hushåll, barn och gamling helt på egen hand samtidigt som hon är knäckt över att hon och maken Magnus inte haft sex på över ett år. Hon bestämmer sig för att de ska åka till Paris, ta in på hotell och rädda äktenskapet.

Systrarna gör en hemlig överenskommelse om att hjälpa varandra. Men det går inte riktigt som de har tänkt sig.

 

Hypnotisören

"Hypnotisören" av Lars Kepler är den första i en serie med kommissarie Joona Linna i centrum. Lars Kepler är en signatur för författarparet Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril.

Det är en spännande  och ibland våldsam historia som berättas med ett bra språk. Nyligen rankade Time boken på åttonde plats bland årets bästa skönlitterära böcker som kommit ut på engelska.

Hypnotisören filmas som bäst av Lasse Hallström med  Mikael Persbrandt i huvudrollen som hypnotisören.

Den andra boken i serien heter "Paganinikontraktet" och är ännu mer gastkramande. Nyligen kom del tre som heter "Eldvittnet".

 

 

Helgonet

Sven-Gunnar Erlandsson blir brutalt avrättad med ett skott i nacken på väg hem från en pokerkväll. Vem kunde önska livet ur Erlandsson? Enligt alla källor en varm och generös människa, med ett brinnande intresse för barn- och ungdomsfotboll. Dessutom med ett stort engagemang för samhällets utstötta.

Det är semestertider, men Conny Sjöberg kallar samman arbetslaget med Sandén, Hamad och Westman från Gerhardsens tidigare böcker. Styrkan har dessutom utökats med två nya förmågor. Den charmige rockaren Odd Andersson, känd från tv, och den oberäkneliga Hedvig Gerdin, som nyligen återvänt till Sverige efter trettio år som diplomathustru.

Det enda man har att gå på är en uppblött papperslapp med utfluten text och en uppsättning spelkort man funnit i offrets ficka.

Det här är den fjärde fristående delen i Carin Gerhardsens Hammarbyserie.

 

Svinhugg

Det blir en dramatisk sommar i den gotländska byn Kajpe Kviar. Tre män dör med bara några veckors mellanrum.
Efter varje dödsfall sitter två kvinnor i ett gammalt kapell och firar med champagne och snittar. Det är Mirjam, läkaren som nyligen återvänt till sin hemö efter många års frånvaro, och hennes väninna, Hervor. Ivrigt påhejad av Hervor har Mirjam aktivt använt sig av tankekraft och lite annan kvinnlig list för att hämnas på de tre männen, som gjort henne mycket illa.
Marianne Cedervall har snickrat ihop en underhållande historia som har glimten i ögat. Handlingen är kanske lite konstruerad men det är omöjligt att inte charmas av duon. Detta är första boken om de udda men driftiga kvinnorna. Den följs av "Svartvinter" och "Spinnsidan".

 

Det tredje tecknet

En ung tysk student hittas mördad med utstuckna ögon på Reykjaviks universitet. Trots att hans vän, Hugi, grips för mordet är inte hans familj nöjd utan vill utreda mordet vidare. Därför kontaktar de advokaten Þora Guðmunsdóttir för att hon tillsammans med familjens ombud Matthew ska undersöka fallet. Kan det ha någon koppling till hans historiska forskning om häxprocesser?

En deckare från Island med inslag av trolldom och mystik.

 

Svinalängorna

Susanna Alakoskis prisbelönta roman ”Svinalängorna” handlar om en familj som på 1960-talet kommer från Finland till Ystad. I området dit de flyttar bor mest invadrar familjer och det får snart namnet ”Svinalängorna” i folkmun. I handlingens centrum står flickan Leena. Hon försöker skydda sig själv och brodern när föräldrarnas lkoholmissbruk tar över familjelivet.

Romanen har en sorgsen underton även om det finns många dråpliga historier.

Den är ett angeläget dokument om tiden när många finländare flyttade till grannlandet i väster och samtidigt aktuell när det gäller utsatta barns situation.

Svinalängorna har blivit teater och nu senast film.

 

Konsten att tala med en änkling

Doug har träffat sitt livs kärlek, och förlorat henne. Knappt trettio år gammal är han en deprimerad, alkoholiserad änkling. Han är skribent och försörjer sig på att skriva krönikor. Från att ha skrivit lättsamt och ytligt under rubriken "Konsten att tala med en filmstjärna", skriver han nu under rubriken "Konsten att tala med en änkling"  Han vill helst vara ifred men motarbetas av sin tvillingsyster, sin tonåriga styvson och stans alla singelkvinnor.
En varm, humoristisk roman om sorg och kärlek. Om att släppa och gå vidare, och lita på dem man älskar.

 

Hämnden

Reginald Hill är känd och uppskattad för sina deckare med Andy Dalziel i huvudrollen. Hans senaste bok ”Hämnden” har en helt annan huvudperson, nämligen Wolf Hadda som gjort en riktig klassresa. Skogshuggarens son har skapat sig en stor förmögenhet, fått titeln sir och gift sig med sin drömkvinna - dotter till ägaren av godset där hans far arbetar.

Men en dag rämnar allt. Hadda anklagas för det värsta av brott och förlorar heder, familj och förmögenhet. Under sitt långa fängelsestraff möter han en psykiatriker som får honom villkorligt frigiven. Hadda som dömts mot sitt nekande kan därmed börja ta hämnd på dem som en gång konspirerade för att få honom fälld ...

Reginald Hill är en mästare på att skapa fängslande historier och spännande karaktärer. Hämnden är ingen renodlad deckare, snarare en roman. Boken är 570 sidor. Sidantalet kanske avskräcker men man hinner inte vända många blad innan man är helt uppslukad.

 

Sarahs nyckel

Sarah, en tioårig judisk flicka gömmer sin lillebror i en garderob när resten av familjen arresteras av den franska polisen sommaren 1942. Hon är övertygad om att dom snart kommer att vara tillbaks och låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan. Men timmarna och dagarna går och Sarah inser snart att hon aldrig kommer att återvända hem.

60 år senare får journalisten Julia Jarmond i uppdrag att skriva en artikel om den beryktade massarresteringen av judiska familjer, Operation Vårvind. Hon snubblar över Sarahs historia, börjar göra egna efterforskningar och hittar kopplingar till sin mans familj. Sarahs öde berör Julia så djupt att det kommer att förändra hennes liv.

 

Alkemisten

”Alkemisten” av Paulo Coelho är en av världens mest lästa böcker. Det är lätt att förstå varför. Berättelsen har något av sagans form samtidigt som den är ett äventyr och ett sökande efter lycka. 

Språket är fantastiskt och Coelho travar tänkvärda formuleringar efter varandra. Många vill man bara skriva ner och sätta på kylskåpet.

Fåraherden Santiago drömmer flera nätter i rad om skatter som finns vid foten av Egyptens pyramider. En spåkvinna råder honom att följa sin dröm. Detta leder till ett svindlande äventyr. Och som i sagorna slutar det lyckligt.

”Alkemisten” har översatts till 67 språk och sålts i mer än 65 miljoner exemplar.

 

Farväl till vapnen

En författare som fått Nobelpriset behöver inte vara tung- och svårläst. Ett exempel på det är Ernest Hemingway (1899-1961) som skrivit många fängslande och bra böcker. Så varför inte satsa på att läsa en klassiker i sommar. Farväl till vapnen är en av de stora krigsromanerna och utspelar sig under första världskriget. Hemingway deltog själv som frivillig i första världskriget på den italienska fronten.

I världskrigets skugga, under de blodiga striderna på italiensk-österrikiska fronten, utspelas en bitterljuv kärlekshistorien mellan en ung amerikansk frivillig och en engelsk sjuksköterska. De träffas på ett sjukhus i Milano. Tillsammans flyr de undan kriget.
Farväl till vapnen är en roman om kärlek, saknad och krig.


Askungar

En mamma står maktlös kvar på perrongen och ser hur tåget med hennes dotter försvinner i fjärran. När tåget kommit fram till T-Centralen i Stockholm är flickan spårlöst försvunnen. Alla tecken pekar mot att den skyldige är pappan. Men den civilanställda utredaren Fredrika Bergman kan inte låta bli att undra om det ligger något mer bakom.  Hur mycket tid har de egentligen på sig innan gärningsmannen gör sitt nästa drag?

I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd för mannen hon en gång såg som en prins och befriare. Hon vet bättre än någon annan varför flickan är försvunnen. Askungar är en spännande debut av Kristina Ohlsson.

 

Den glömda trädgården

Boken handlar om en 4-årig flicka som 1913 ensam anländer till hamnen i Australien på ett passagerarfartyg från England. En man som arbetar i hamnen tycker synd om flickan och tar med henne hem. Ingen frågar efter henne eller letar efter henne, så mannen och hans hustru uppfostrar henne. När flickan, Nell, blir 21 år berättar fadern var han hittat henne. 

Först 1975 börjar Nell forska i sin bakgrund och reser till England för att försöka ta reda på sanningen.

2005 hittar barnbarnet Cassandra en sagobok bland mormoderns kvarlevor och ett testamente på ett litet hus i England, ingen förklaring till varför huset är hennes mer än att hon kommer förstå när den dagen kommer. Hon blir nyfiken och reser till England för att försöka ta reda på vad som egentligen hände och hur mormodern hamnade ensam i Australien.

 

Fågelskrämman

Äntligen har Michael Connelly skrivit en uppföljare till sin succéthriller ”Poeten”. I ”Fågelskrämman” möter vi igen journalisten Jack McEvoy och FBI-agenten Rachel Walling. Mycket har hänt sedan McEvoy och Walling satte dit Poeten.

McEvoy jobbar kvar på samma dagstidning men rationaliseringar gör att han är på väg att lämna sin arbetsplats. Då snubblar han över den bästa mordhistorien sedan han prisades för artiklarna om Poeten.

Connelly skriver fängslande och initierat.  Handlingen rycker direkt tag i läsaren.

”Fågelskrämman” kan läsas fristående från ”Poeten” men bäst är det att läsa den först. Båda böckerna är godbitar för alla som gillar spänningsromaner.

 

 

Jag ska fånga en ängel

Håkan Östlundhs nya kriminalroman handlar om den frånskilda polisen Paul Bäckström som bor och arbeter i Sollentuna. Han har ett förhållande med den framgångsrika, gifta bokförläggaren Ylva Ström. Deras hemliga, passionerade möten är den enda glädjen i deras liv.

På jobbet har Paul fullt upp med ett fall som börjar då ett gäng ungdomar från Pauls hyreshusområde av en slump hamnar vid en lyxigare villa där en fest pågår. De bestämmer sig för att ta sig in i villan för att stjäla, men blir upptäckta. Istället för att lämna festen, ställer de till med bråk. Ungdomsgruppen från villan gör vad de kan för att hålla låg profil men konflikten trappas upp och det hela slutar så småningom med att en av festdeltagarna dör.

Även om det här är en bok om ett brott tar historien om förhållandet mellan Paul och Ylva ganska stor plats i boken så man skulle nästan kunna kalla det en relationsroman istället för kriminalroman.

 

Lyckans hjul

Ellinor är en ung jurist som just fått sitt första barn. Nina är frisör och ensamstående med tonårssonen Mattias. Miriam lever ett stillsamt liv som hemmafru.

De har egentligen inte mer gemensamt än att de är grannar i ett villakvarter i småstaden Sävesta. Så flyttar en kvinna med mystiska vanor in i kvarteret. Vad de tre inte vet är att Janina, som hon kallar sig, kommer att få en avgörande betydelse i deras liv. En resa till Stockholm blir en viktig vändpunkt för var och en av dem, den ger dem tillfälle att reflektera över ödets krafter och vad de egentligen vill med sina liv.

 

Hitta vilse

Journalisten Frida Fors har äntligen fått fast anställning på Aftonpressen i Stockholm, hennes drömjobb, men glädjen blir kortvarig. När tidningen drabbas av nedskärningar blir hon en av dom som måste sluta. Ensam, utan jobb och med en dyr andrahandslägenhet måste hon hitta på nåt snabbt.

Efter ett misslyckat försök som frilansreporter får hon ett oväntat jobberbjudande som informatör på ett företag med en ny unik affärsidé. En idé som visar sig vara för bra för att vara sann.

Läs även den första boken om Frida Fors, Finns inte på kartan. 

 

Svart som natten

Ann Cleeves har skrivit fyra deckare som utspelar sig på Shetlandsöarna. Huvudpersonen är kommissarie Jimmy Perez.

”Svart som natten” är den första i serien. Ann Cleeves beskriver miljön och persongalleriet på ett fängslande och lågmält sätt. Det är något speciellt med öara och ”fenomen” som finns i Cleeces böcker kan man också känna igen från det åländska samhället.

De fyra deckarna ska helst läsas i ordningsföljd. De utspelar sig under olika årstider. Ann Cleeves har fått flera utmärkelser för sina Shetlands-deckare.

 

 

Tempelbranden

Den här boken utspelar sig på 1000-talet i Sverige då släkter slåss om makten med religionen som vapen och det gamla sättet att leva är på väg mot undergång. Åsa växer upp som fosterbarn hos den mäktige Jarlabanke i Täby, och som kristen husbonde bestämmer han över kvinnorna på gården. Det bestäms att Åsa ska gifta sig med Jarlabankes hirdman och hon kastas in i ett kaos av känslor, ska hon fly eller godta sitt öde.

Tempelbranden är tredje delen i den historiska serien Släkten där varje del skrivs av olika författare.

 


Mannen och pojken

30-årige Harry Silver har allt, en vacker hustru , en underbar son och ett bra jobb som producent på TV. Så får han en 30-årskris, gör sitt livs misstag och förlorar allt över en natt. Hans fru lämnar honom och reser till Tokyo för att göra karriär och han blir ensam kvar med deras fyraårige son.

Harry upptäcker snart att det krävs mycket mer än han trott för att vara en bra pappa. Samtidigt ska han prestera på jobbet, gräla med ex.frun, hantera sitt nya kärleksliv och kraven från välmenande farföräldrar.

En rolig och varm roman om far-sonrelationer. Läs även den fristående fortsättningen Mannen och hustrun.

 

 

Judaskyssen

I ”Judaskyssen” möter läsarna för första gången ”den skallige detektiven”. Han heter Dan Sommerdahl och är en reklammakare som säger upp sig efter en depression och bara råkar bli privatdetektiv.

Danskan Anna Grue har tidigare skrivit en deckare och den som nu kommit på svenska är den andra fristående delen i hennes kriminalserie.

I ”Judaskyssen” kretsar handlingen kring en sol och vårare som lurar medelålders kvinnor på hela deras förmögenhet.

Det är en deckare som inte innehåller mycket våld. Temat är lite annorlunda och även huvudpersonen skiljer sig från den stereotypa deckarhjälten.

 

Nej tack

Det var ett tag sedan en bok av Anna-Leena Härkönen översattes till svenska men nu är den här och den heter ”Nej tack”.

I romanen får vi följa Helis och Mattis relation under en sommar. De är båda lite över fyrtio och dottern tillbringar sommarlovet hos bekanta i London.  Förhållandet sätts på hårda prov. Bristen på sex i äktenskapet gör Heli frustrerad. Hon tar till den ena desparata handlingen efter den andra men utan att lyckas. Till slut ställs allt på sin spets.

Händelserna skildras ur Helis ögon och utgår från hennes behov. Hur andra har det är kanske inte så viktigt?

Romanen har blivit en stor succé i Finland.

 

Baddaren

I ett 1700-tals slott på den lilla ön Hjortholmen mitt i Vänern bor det äkta paret Pelle och Maja Hannix. Han är en världskänd skulptör, hon hans elev som aldrig lyckats slå igenom som konstnär. Den uttråkade Maja läser ett reportage om simskolor och blir inspirerad att själv starta en simskola för vuxna.

Endast tre personer anmäler sig, kulturjournalisten Karin, trädgårdsmästaren Jens och tonårskillen Alex. Tre väldigt olika personligheter alla med sina egna problem och hemligheter. De två veckorna på Hjortholmen förändrar livet för dom alla och själva simskolan har inte alltid högsta prioritet.

 

De siamesiska kusinerna

Kusinerna Ralf och Torolf delar lägenhet i Helsingfors. De är både lite udda och på väg att ta det ”riktiga” steget in i vuxenlivet. De är bästa vänner men också delvis varandras motsatser. Torolf jobbar i fiskdisken på Stockmans. Han samlar på badankor. Rolf drömmer om att bli författare, är arbetslös och självupptaget virrig.

I boken får vi följa kusinernas trevande försök att hitta kärleken och sig själva. Här finns många humoristiska inslag.

Annika Sandelin har skrivit en underhållande och lättsmält roman som passar både ungdomar och vuxna.

 

Midvinterblod

Midvinterblod är Mons Kallentofts första deckare med kriminalinspektör Malin Fors i huvudrollen. Därefter har även Höstoffer, Sommardöden och Vårlik utkommit i samma serie. 

Mitt i den kallaste vintern hittas en man hängande i ett träd ute på Östgötaslätten. Det visar sig vara bygdens original Bollbengan, han som alltid står vi den lokala fotbollsplanen och kastar tillbaka bollar som farit utanför planen. Kroppen är illa tilltygad och mycket påminner om ett gammalt asablot. Men är det verkligen ett ritualmord eller finns det något annat skäl till att någon gett sig på just Bollbengan, han som levt sitt liv utstött av resten av samhället.

En spännande deckare med starka person och miljöskildringar och ett i det närmaste poetiskt språk. 

 

Fogelström om Stockholm

Om du är det minsta intresserad av historia och/eller Stockholm är Per Anders Fogelströms romansvit ett säkert kort.

I serien ingår fem böcker där vi får följa Henning Nilsson,  hans barn och släkt, från 1860-talet och hundra år framåt. Den brukar kallas  Stadserien . Böckerna som ingår är ”Mina drömmars stad”, ”Barn av sin stad”, ”Minns du den stad”,  ”I en förvandlad stad” och ”Stad i världen”. Fogelström skildrar vanliga männskor och deras liv i sorg och glädje.

Fogelström skrev också romanen ”Sommaren med Monica” som filmades av Ingmar Bergman. Författaren gick ur tiden 1998.

 

Miss Mary Bennets självständighet

Succeförfattarinnan Colleen McCullough har nu skrivit en uppföljare till den älskade klassikern Stolthet och fördom av Jane Austen.

Handlingen börjar tjugo år efter där Jane Austen avslutade sin berättelse. Den ogifte 38-årige Mary har hela tiden tagit hand om sin åldrade mor och de har försörjts av Mr Darcy. Elizabeth är olyckligt gift eftersom Mr Darcy visat sig vara en stolt och känslokall person, Jane är utsliten till kropp och själ efter tolv barnafödslar och Lydia, systern som rymde med Wickham, är numera alkoholiserad. 

I bokens början dör systrarnas mamma och Mary känner mest av allt lättnad. Inspirerad av signaturen Argus, vars brinnande artiklar får Englands politiker och industrimän att rasa, bestämmer hon sig för att engagera sig för landets många fattiga och skriva en bok om deras situation. Hon beger sig därför ut på resa på den engelska landsbygden, en resa som inte riktigt går som hon tänkt.

 

Tjuvarna

”Tjuvarna”  är Knut Faldbakkens tredje deckare om den envise och självständige polisen Jonfinn Valmann. En kvinna och två män jagar datadokument som kan ge dem de riktigt stora pengarna. Det är en maktkamp med förödande konsekvenser för de inblandade. I deras spår följer våld, tortyr och mord.

Jonfinn blir inblandad på två sätt. Dels är en släkting ett av mordoffren och dels är det hans sambo och kollega Anita Hegg som hittar honom död.

Historien innehåller fler överraskande vändningar. ”Tjuvarna” är den hittills bästa delen i serien om Jonfinn Valmann och arbetet på Hamars polisstation. 

 

En lycklig liten ö

Fagerö i sydvästra skärgården är en lycklig liten ö, där man har sju årstider och där det är rena lottovinsten att leva- åtminstone enligt Fageröborna själva. Men en dag hittar Kangarns pojkar en död man ute vid Skogsskär. Allt fler döda driver snart i land. Ingen vet vilka de är, varifrån de kommer och vad som har hänt.

En lycklig liten ö är en rolig och sorgsen berättelse om hur människorna i det lilla samhället reagerar inför konfrontationen med främlingarna. Lars Sund har skrivit en realistisk roman om hur vi försöker hantera mötet med döden och med livet. Vad gör man när kyrkogården hotar att fyllas med främlingar?Det brinnande havet

Första delen av Erik Erikssons romansvit Kärlek och krig utspelar sig i Grisslehamn och tar sin början år 1799 då Johannas far Erik Nygren försvinner under en postrodd till Åland. Johanna får så småningom arbete som piga i Grisslehamns posthus. Där möter hon sitt livs kärlek Kristoffer, en sergeant som tjänstgör inom den moderna optiska telegrafen.

Ute i Europa rasar Napoleonkriget för fullt och när Åland ockuperas av ryssarna blir Kristoffer förflyttad dit för att delta i kriget. Johanna plågas av ovissheten, kommer hon någonsin att se Kristoffer igen?

Läs även fortsättningen på serien: Den blå stranden, Den sista stormen och De svarta molnens tid.

 

Sista sommaren med dig

Alice och hennes familj har alltid tillbringat somrarna på den lilla ön Fire Island utanför New York och Alice och hennes syster fortsätter att komma dit även som vuxna. Granne med familjen bor Riley bästa vän Paul. Efter flera års frånvaro från ön har han den här sommare återvänt och när Alice och Paul upptäcker att de håller på att bli förälskade känns det förbjudet och som ett svek mot Riley. Alice och Paul börjar träffas i smyg och tror att Riley inte märker något, men det gör hon förstås. Så händer något som gör att deras relation känns som ett ännu större svek. 

Sista sommaren med dig är en bok om kärlek, vänskap, systerskap och svek. Det här är Ann Brashares första vuxenroman hon har även skrivit ungdomsböckerna om Systrar i jeans.

 

En mysig trilogi

Tre bröder med helt olika temperament och livsstil är centralgestalter i Anne B Ragdes populära trologi - Berlinerpopplarna, Eremitkräftorna och Vila på gröna ängar.

Men kanske är de inte så olika i alla fall när livet ställs på sin spets?

Ragde bjuder på mysig och tragikomisk underhållning. Läsaren blir engagerad i personerna och man rycks med i handlingen där även en gammal släktgård har huvudrollen.

Det handlar om när nytt möter gammalt, om att verkligheten kommer i kapp även den som försöker fly undan.

Riktigt härlig må-bra-läsning.

Nyligen utkom ännu en bok på svenska av Anne B Ragde. Den heter Arseniktornet som utkom på norska redan 2001.

 

Min bästa väns dotter

På sin trettioandra födelsedag mottar Kamryn Matika ett brev från sin före detta bästa vän Adele där hon berättar att hon är döende och måste få träffa Kamryn. Deras vänskap fick ett abrupt slut några år tidigare då Kamryn fick veta att hennes blivande man varit otrogen med Adele och dessutom var far till Adeles dotter. Trots det besöker Kamryn Adele på sjukhuset och får veta att väninnan är döende i leukemi och vill att Kamryn ska ta hand om den femåriga dottern Tegan.

Vi får sedan följa Kamryn och Tegan på deras svåra resa, Kamryn som försöker anpassa sig till sitt nya liv som mamma och Tegan som försöker vänja sig vid ett liv utan sin riktiga mamma.

En sorglig men samtidigt rolig bok om relationer och föräldraskap.

 

Baby blues

Sarah väntar sitt första barn med maken Karl. De tror båda två att de är väl förberedda och redo på alla sätt men som så ofta blir inget som de tänkt sig när barnet fötts.

På ytan en väldigt underhållande bok med roliga episoder fån både Mödravårdscentralen, förlossningen och föräldrautbildningen men också en djupare skildring av förlossningsdepression och varför så många förhållanden tar slut under första året med barn.

Baby blues är skriven av Pia Hintze och hon har även skrivit böckerna En ska bort och Älskling om Sarah och Karl.


 

Edward Finnigans upprättelse

Dödsstraffet återinfördes i USA 1977. Sedan dess (räknat 16 april 2007) har över tusen människor avrättats.

”Edward Finnigans upprättelse”, av Anders Roslund och Börge Hellström, handlar i botten om primitiva drivkrafter.

Om människans behov av hämnd, av upprättelse, om övertygelsen om att straff ger just det. 
 Efter en misshandel ombord på en Finlandsfärja blir John Schwarz häktad. Men det är något som inte stämmer med John, han existerar inte när polisen börjar kontrollera hans identitet. Han borde egentligen vara död, avrättad.

I USA förbannar Edward Finnigan sitt öde. Trots att många år har gått kan han inte få ro så länge han inte får upprättelse för mordet på sin dotter. Han har blivit berövad det avslut som han varit så säker på.Detta är en spännande och smart kriminalroman som engagerar och överraskar.

 

Frukta inte

Norska Anne Holts nya deckare ”Frukta inte” berör flera aktuella samhällsfrågor så som övergivna barn, religiös fundamentalism och kristen intolerans. Huvudpersoner är Kriminologen Inger Johanne Vik och hennes man kommissarie Yngvar Stubø. Detta är Holts fjärde bok om paret. De tidigare är Det som tillhör mig, Det som aldrig sker och Presidentens val.

Under en månad sker flera mord som inte verkar ha något samband. En ung missbrukare, en illegal invandrare, en konstnär på uppåtgående, en kvinna som är förskollärare och en omdebatterad kvinnlig biskop mördas.

”Frukta inte” har många bottnar och bjuder på intressanta personligheter.

 

Halva liv

Mats Strandbergs nya roman Halva liv är ganska olik hans två första böcker, den här innehåller starkare känslor och har ett större djup.

Den handlar om Jessica som kämpar med att komma tillbaks till ett mer normalt liv efter att hennes livs stora kärlek Jakob försvunnit. Allt han lämnade efter sig var ett kort brev. ”Förlåt mig. Jag kan inte berätta varför. Leta inte efter mig. Hata mig inte.”

Efter sin farmors Violas död bestämmer sig Jessica för att fly Stockholm och spendera tid i farmoderns hus på Österlen. Genom en handskriven bok som Viola lämnat efter sig får vi även föja hennes liv i femtiotalets Sverig Där avslöjas också Violas stora livshemlighet som även påverkar Jessicas liv.

Det här är en bok som innehåller allt, kärlek, spänning, familjesaga och en mycket dramatisk upplösning.

 

Sommarljus – och sen kommer natten

Islänningen Jón Kalman Stefánssons ”Sommarljus - och sen kommer natten” är perfekt vårläsning.

Det påstås att han i den här romanen förutspådde den ekonomiska kris som Island befinner sig i. Men det är bara i ett kort stycke han filosoferar om vart ön egentligen är på väg.
Boken utspelar sig i ett litet samhälle med 400 invånare och där finns en hel del fenomen som man också hittar i små samhällen på Åland.

Persongalleriet är något alldeles extra. Du träffar den rädda polisen som egentligen vill måla stjärnor, postfröken Agústa som öppnar och läser all post, den före detta föreståndaren för Stickateljén som börjar drömma på latin och viger sitt liv åt himlakroppar. I deras liv finns grubblerier, kärlek, sex, död och humor, vardag och magi. 

Romanen är upplagd som kortare berättelser som alla har en speciell person i fokus. Samhället är det samma och persongalleriet finns med i alla berättelser.

Det här är roligt, underhållande och bitvis tänkvärt. Språket är fantastiskt.

Site by Strax Online, Powered by Lemon