I en av gungorna sitter Anna

Erik är 15 år. Han är mycket för sig själv och tillbringar nästan all ledig tid vid datorn. Precis som sin pappa författaren. Men så går han ut och sätter sig bredvid Anna och ingenting blir riktigt som förut.

 

En ungdoms bok skriven av Kurt Levlin. Om kärlek och att bli vuxen. Om ilskan över att mamma lämnat honom kvar hos pappa och flyttat. Om ensamhet och osynlighet. Flinga snöälvan

Vad är det som händer? Plötsligt börjar det snöa mitt i sommaren! Det är kung Bore som stulit väderälvornas magiska fjädrar och ställt till med oreda i Älvlandet. Nu behöver älvorna hjälp av Rebecka och Kristin.

I varje bok i serien finns en magiska fjäder gömd. Hjälp Rebecka och Kristin att hitta alla sju så att det blir ordning på vädret i Väderbyn igen.

En magisk serie om älvor som passar från 7 år. 

 

 

Snömannens hemlighet

Nelly och hennes familj är på semester i fjällen. Allt är trevligt och vackert.Men varför är mannen i skidboden så ilsken? Och vad hårig han är!Nellys lugna semester förvandlas snart till ett fartfyllt äventyr i snötäckta skogar och backar.

Ännu ett fall för monsteragenten Nelly Rapp. Boken är en fristående del i Martin Widmarks omåttligt populära serie. Passar ålder 7 år och uppåt.

 

 

Familjen Bliss magiska bageri

Familjen Bliss har ett bageri. Och de har en hemlighet, en gammal kokbok med recept på magiska bakverk. När föräldrarna måste resa bort får Rose och hennes syskon vakta kokboken. Den får inte hamna i orätta händer för då kan vad som helst hända. Och syskonen får absolut inte använda den. Men precis när föräldrarna åkt dyker det upp en mystisk främling, moster Lily. Hon visar sig vara mycket intresserad av kokboken och plötsligt är allt ett kaos...

 


 

Vinterkarusellen

Julen närmar sig och klassen tränar för fullt till sexornas julspel. Det är kul, men själva jullovet ser Sanna inte fram emot. Bästa vännen Liv ska åka till Egypten och hemma är ingenting sig likt. Men när Sanna får ett extrajobb i en blomsteraffär börjar det hända spännande saker. Det är bara det att hon måste dela ut julblommorna tillsammans med konstiga Tomas. Och att Liv under tiden hinner umgås massor med Laban som Sanna gillar. Plus att pappa verkar ha blivit förälskad i mammas gamla kompis. Sannas vinterkarusell snurrar åt alla håll...

En mysig berättelse om en vanlig flickas vardag före jul skriven av Kerstin Gavander passar från 10 år.Och gillade du denhär så kommer en fortsättning....

 

Millan

En dag ska jag rida lika bra som Marianne, nej, ännu bättre, bäst i världen. Och jag ska ta hand om hästar som andra tycker är farliga och värdelösa. Jag ska ge dem en chans, visa världen vad de går för, slå alla med häpnad.

Millans högsta dröm är en egen häst och när hon jobbar i stallet efter skolan fantiserar hon om att det är hennes stall och hennes hästar. Hon fantiserar om ett vanligt liv i en vanlig familj. En familj som åker på utflykt ibland, äter middag tillsammans och som hon kan bjuda hem kompisar till.

Pia Hagmar har skrivit boken om Millan,passar från 12 år.

 

Afrodite och sveket

Flera av Afrodites skolkompisar börjar bete sig konstigt. Blyga Simon är plötsligt polare med värstingarna i nian och Natalie klättrar upp på taket mitt under en lektion och hotar att hoppa. Det är något som inte stämmer. Men när Afrodite börjar ställa frågor möts hon av en mur av tystnad och rädda blickar. Det gör Afrodite mer nyfiken, men hon förstår inte vilka hänsynslösa typer hon har att göra med. Inte förrän hon själv anklagas för stöld och hennes älskade hund Voff svävar i livsfara.

Det är svårt att kämpa mot den som kan få skolkompisar att göra vad som helst, till och med svika sin bäste vän....

 

Resten får du ta reda på själv

Den här boken utspelar sig på 2000-talet och handlar om tonåriga Samantah som dör efter en fest den 12 februari. Det slutar inte där. Hon vaknar nästa dag, och igen och igen. Sju chanser har hon på sig att rätta till det hon har gjort fel, 7 gånger återupplever hon den 12 februari.

Hon märker att allt är inte som hon trodde det var.  Även om hon är med i det coolaste gänget och har en populär pojkvän undrar hon om det verkligen är så hon vill ha det, är de det som är rätt.

"Resten får du ta reda på själv" är Lauren Olivers debutroman och handlar även om vänskap, kärlek och göra rätt val. Hur den slutar får du ta reda på själv.

 

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Jag hade just börjat acceptera att mitt liv skulle bli helt vanligt, när högst ovanliga saker började hända. Under min uppväxt var farfar Portman den mest fascinerande person jag kände. Han hade bott på barnhem, kämpat i krig, korsat hav, ridit genom öknar,uppträtt på cirkus, visste allt om vapen och självförsvar och hur man överlevde i vildmarken, och pratade minst tre språk förutom engelska. Han var ett av de besynnerliga barnen som bott på barnhemmet, eller....kunde det finnas ett sådant ställe och sådana barn som farfar berättade om? De foton som han visade måste blivit redigerade på något vis...eller...?

En bisarr berättelse med fantastiska bilder som passar 10 år och uppåt.

 

Klass 7B Den nya klassen

De första veckorna på höstterminen präglas av spänd förväntan,vänskap och bråk. Och den kittlande kärleken, så klart. I alla fall för kompisarna i den nya klassen - klass 7B.

Tessan har aldrig känt sig osynlig. Men det gör hon nu och hon hatar det. Det känns som Tessan inte passar in. Och det blir inte bättre efter övernattningen som den nya klassen har för att lära känna varandra. En övernattning som Tessan helst vill glömma...

Denhär boken är skriven av Pernilla Gesén och är en del av en serie.

 

 

Åskans döttrar

Vildas pappa är försvunnen. Han har blivit kidnappad under ett uppdrag i Irak. Inget kan få Vilda att sluta tänka på det. Inte ens hos farfar på Gotland känner hon sig riktigt glad. En dag hittar Vilda ett gammalt smycke av kristall och plötsligt börjar underliga saker hända. På nätterna drömmer Vilda om en flicka från en annan tid. Flickan verkar vilja säga något- varna Vilda...

Bär smycket på en magisk kraft? Vad vill den mystiska flickan? Och kommer Vildas pappa någonsin att komma tillbaka?

 

Iris Karlssons värsta sommar

Det var den första dagen på sommarlovet. Det hade kunnat vara årets bästa dag. Men det var det inte. Det var tänkt att jag skulle bo hos farmor hela sommarlovet. Där är det så tråkigt att inte ens myggorna och fästingarna vill stanna. Jag trodde att det skulle bli min värsta sommar någonsin. Oj,vad fel jag hade!

Underbart rolig bok som passar åldern 6-9 år eller varför inte som högläsning. Härliga äventyr, med en fartfylld farmor.

 

 

Katten och draken

Sommarlovet har precis börjat när Anna kommer till Brantinge. Ett sommarlov där allt till en början är precis som det brukar vara hos kusinen Mirre och hennes föräldrar. Anna och Mirre badar,solar och lär snart känna Jakob och Alex som kör runt i byn på sina mopeder. Men så börjar mystiska saker hända. Det kommer brev från några som kallar sig Tomtarnas befrielsegerilla. De vill befria alla trädgårdstomtar och föra dem tillbaka till skogen. På midsommarnatten försvinner alla tomtar och när mormors väninna Lydia blir överfallen börjar det bli riktigt otäckt.

 

Sitt en stund på bryggan

Sommardag. Solvarm brygga. Det surrar och kryper. Flaxar och flyger. Hoppar och simmar. Sitt en stund och lyssna och titta. Det är en förunderlig värld,full av intressanta små djur. Se hur jaktspindlarna jagar sitt byte, skräddarna stolpar runt på sina tunna ben, virvelbaggarna snurrar runt under vattenytan. Grodor,salamandrar och snokar simmar, sländor och glupska bromsar flyger. Sitt en stund och läs och lär om dem!

Det här är en faktabok för yngre barn. Varför inte fortsätta med några fler i samma serie? Sitt en stund på ängen,stubben eller vid havet.

 

Vi på Saltkråkan

Till Saltkråkan kom en dag i juni förra året en sommargästfamilj. Det var en far och hans fyra barn, Melkerson hette de, stockholmare var de, ingen av dem hade varit på Saltkråkan förut. Därför var de nu mycket förväntansfulla. Blev deras sommar ljuvligare,händelserikare och roligare än den skärgårdssommar som tusentals andra stockholmare upplever varje år? Det är svårt att säga. Familjen Melkerson tyckte nog att den var det.

Det kan nog inte bli mer sommar än i Astrid Lindgrens bok om Saltkråkan och dess invånare. Tål att läsas/högläsas igen och igen.

 

Allt jag säger är sant

Alicia vill uträtta stordåd, och det gör man inte på gymnasiet, så hon hoppar av. Det bestämmer hon sig för när hon är inlåst på skolans toalett. Bästa kompisen Fanny hittar henne till slut och kallar på vaktmästaren. Alla blir förskräkta över hennes beslut att hoppa av skolan. Det är egentligen bara mormor som förstår Alicia. Därför flyttar hon in hos henne. Vilket visar sig vara ett bra beslut, när Alicia hittar mormor på badrumsgolvet med brutet ben. Alicia får jobb på ett kafé. Där jobbar Siri, Ellen och Sofia. Den gråa mannen med den fula t-shirten är Torsten, ägaren. En dag stiger en grekisk gud in på Kaffe & drömmar. Han heter Isak. Idag har jag träffat min blivande man, förkunnar Alicia för mormor när hon kommer hem. Men kan det verkligen vara så enkelt?

Ungdomsbok skriven av Lisa Bjärbo.

 

Jag saknar dig, jag saknar dig!

Boken handlar om enäggstvillingarna, Tina och Cilla. Systrarna är bästa vänner och ställer alltid upp för varandra. De ska fylla fjorton i sommar och planerar massor av saker de ska göra. Men det får Cilla aldrig vara med om - hon kommer snart att dödas i en trafikolycka.
Boken är verklighetsbaserad och berättar hur det kan vara att förlora någon man älskar och som står en så nära som ens andra hälft.
Berättaren uttrycker själv att detta inte är någon spännande story med ett fiffigt slut som måste bevaras hemligt till sista sidan, utan det handlar om Tina som blev kvar, som blev tvungen att klara livet utan Cilla.
”Jag saknar dig, jag skanar dig!” är skriven av Peter Pohl som Kinna Gieth själv tog kontakt med för att hon ville att han skulle skriva boken. Boken har tillägnats Jenny Gieth och den är utgiven 1992.
En mycket stark läsupplevelse.

 

Gult är fult, Sune

Sune älskar påsken nästan lika mycket som sin födelsedag och julafton. Bara en sån sak som att få dela ut hur många påskpussar man vill! Att leta efter äggen som påskharen har gömt och smälla påsksmällare med pappa. Däremot är det inte så roligt att klä ut sig till påsk-kärring när man är kille. Men vad ska Sune göra? En tioåring utklädd till gubbe kan på sin höjd räkna med lite frukt, medan gulliga tjejer får massor med godis och pengar. Om Sune ska ha en chans mot söta Sofie och charmiga lillasyster Isabelle måste han tyvärr låtsas vara fruntimmer.

 

 

Den gröna cirkeln

En tisdag i början på november försvinner fyra ungdomar spårlöst från kulturskolan Fågelboet. Ingen vet vart de tar vägen. Inte ens de själva! Det här är ett försök att rekonstruera vad som hände dem, och vad de upplevde. Det bygger på en dagbok och på de filmer som de lämnade efter sig.

Dethär är Stefan Castas 40:e bok- och kanske den allra bäs...värsta!

Boken passar för ungdomar och unga vuxna.

 

 

Om jag bara inte råkat klippa taxfrisyr 

Om Tilda inte hade råkat klippa taxfrisyr så hade det aldrig hänt.

Hon hade inte förvandlats till Anton och fått näsblod,solsting och en sprillans ny tvillingsyster. Anton hade inte köpt bikini och mamma hade inte verkat helknäpp- och framför allt hade inte Tilda fått en dubbelt så rolig semester! Hur ofta blir det snöstorm på Kanarieöarna? 

Tokigt och fnissigt om Tilda som jämt råkar ut för konstiga saker! Detta är femte boken om Tilda. Passar utmärkt även som högläsningsbok.

 

Hövdingens bägare

En dag kommer ett bud från kung Alarik i Västbyn. Han utmanar alla sina grannar i olika listiga tävlingar. Östbyns hövding, Ragnar Drakdödare, tar med sig pojken Halvdan, som trots att han är både liten till växten och haltar, är ett geni på att skalda. Så nu gäller det för Halvdan att rädda sin hövding från att bli grundlurad. Och oväntad hjälp får han av Meia, fiendekungen Alariks modiga brorsdotter.

Boken är skriven av Martin Widmark. Första delen i en serie. Humor och spänning på vikinga tid, som passar 9 år och uppåt.

 

Unge Dracula

En dag kommer Wilfred att bli den nye greve Dracula- den störste och mest fruktade vampyren av dem alla. Men hans far, den gamle greve Dracula, tror inte att Wilfred kommer att klara av det. Kan Wilfred bevisa en gång för alla att hans pappa har fel?

En bok skriven av Michael Lawrence. Passar som högläsningsbok eller att läsa själv för ålder 9-12. Trots temat är boken fylld av humor.

 

 

 

 

Lycklige Alfons Åberg

Alfons och pappa har tråkigt. De har inte lust med någonting. Nu är julen förbi. Imorgon ska Alfons till dagis- och pappa ska till jobbet. Allt är som vanligt igen.Det är bara farmor som är glad. Hon trallar och sjunger och håller just på att städa undan julen. "Varför kan det inte vara roligt jämt" säger Alfons. Det är det dummaste farmor någonsin hört. Tråkiga saker finns till, bara för att man ska märka skillnad när det roliga kommer sen.

 

Sunes jul

Sune är ute på ett livsfarligt uppdrag- han ska köpa en tjejgrej till Sophie som fyller år! Tur att det finns något att göra när det är evigheter till julafton.

Klassens julspel är inte heller dumt när man vill få tiden att gå. Och det blir himla kul för alla som är med eller tittar på! Sune har väl inte precis fått sin drömroll, men han är faktiskt bra som åsnebakdel!

Så blir det lucia. Det skulle Sune helst vilja vara själv... Och sen är det dags att göra knäck, ischoklad och pepparkakor. Då blir det riktigt kaos hos familjen Andersson.

 

 

Önskestjärnan

Har du någon gång känt dig ensamast i världen?

Har du någon gång önskat att du var någon annan?

Har du någon gång tänkt på att en hund liksom blir kramad och klappad bara för att den finns?

Har du någon gång önskat dig något av en fallande stjärna?

Om du någon gång ser en stjärna falla, så blunda hårt och önska dig något. Men tänk dig för...det kan slå in! Det gjorde det för Astrid...

 

 

Huset i dimman

Uppför trappan i den smala gränden. Fukt och dimma. Ingen asfalt, inga bilar, bara de små husen,suddiga i dimman. Vilke dras till det blå huset med det skräpiga skyltfönstret. Det lyser svagt längre in. Han lägger handen på handtaget, trycker ner det-dörren är öppen...

Vilke är nyinflyttad i den lilla skärgårdsstaden Vaxholm. Det skulle bli så bra där, i den stora lägenheten med utsikt över havet. Men inget blir bra. Och nu har pappa åkt sin väg. Vilke har inte längre någon lust att gå direkt hem efter skolan. Istället vandrar han runt i staden. En dag hamnar han i en gränd som han inte lagt märke till tidigare. En gränd där dimman ligger tät.

 

Ett djur på fem bokstäver

Det är höstlov på Orust. Ola och Lisa åker till Stockholm och Skansen med sin mamma. Men det som är tänkt att bli några lugna dagar i huvudstaden förvandlas snart till ett riktigt äventyr. Det börjar redan på tåget när Olas lilla mus smiter och ställer till det rejält. Och värre blir det när Ola lyckas smuggla med sig en lemur hem från Skansen...

Humoristiskt och charmigt av  Viveca Lärn. Passar som högläsnings bok eller att läsa själv från 7 år.

 

 

Vägen följer hjärtat

Alanya växer upp i den fredliga lilla byn Mumbyville tillsammans med sin farbror Pip. Men en dag invaderas byn av känslolösa och onda ryttare- och de är på jakt efter Alanya!Hon lyckas fly, men Pip tillfångatas. Tillsammans med trollkarlen Kasimir beger sig Alanya till huvudstaden för att försöka rädda honom. Men snart blir det allt tydligare: det hon trott skulle bli en kamp mot ondskan, är i själva verket en uppgörelse med hennes egen familj...

Spännande fantasy om att lita på sig själv skriven av Iselin B Alvestad.

 

Kioskdeckare Kalle Skavank - Hunden på lugna gatan

En morgon på väg till kiosken såg jag en kvinna som rastade sin hund i skogen. Det var kanske inget konstigt med det. Förutom att när jag tittade närmare ledde kopplet inte till en hund. Det fanns inget i andra änden. Allt som fanns var en ensam kvinna med ett koppel som slutade i ett tomt halsband. Vad var det som hade hänt?

 

Ännu ett fall för Kalle Skavank. Boken är skriven av Petrus Dahlin och passar för ålder 8-13.

 

Sjöodjuret i Bergsjön

Nelly Rapp och hennes familj campar vid en ovanligt djup sjö. Det sägs att det finns ett sjöodjur där, men det är nog bara en storgädda skrattar pappa, som planerar att dra upp den. Nelly vet inte vad hon ska tro, men en sak vet hon med säkerhet: slussvaktarna Bror och Elsa beter sig konstigt. När de slussar båtar mellan sjön och havet stöter de med långa käppar i slussbassängen som om de letar efter något. Och varför proppar de nygräddade kycklingar fulla med sömnmedel?

Det är mycket som måste undersökas. Tur att hon och London får hjälp av nya kompisen Walle och hans bassethund Ebba.

 

Midsommartavlan

En berömd tavla av Vincent van Gogh har blivit stulen från Nationalmuseum. När Li, Gennet och Meryam firar midsommar med sina familjer i fröken Lailas koloniträdgård, dyker två skumma typer upp i stugan intill. Kan de ha något med konstkuppen att göra? Tjejerna bestämmer sig genast för att undersöka saken... stor dramatik, mycket humor och högt tempo från början till slut i Christina Waldéns bok, som är den tredje boken i serien om Glasögonklubben. Passar från 9 år och uppåt.

 

 

Glassbilen som försvann

Rudolf Rippels glassbil spårlöst försvunnen! Tvillingarna Svana och Svante tipsar Clara Dickens om fallet med den försvunna glassbilen. Deras sommarjobb som glassförsäljare är i fara och Dickens detektivbyrå har minsann löst mysterier åt både kungligheter, kändisar och vanligt folk i hela världen. Så vem är egentligen den mystiske glasstjuven? Spår, tips och spaning leder fram till mysteriets oväntade lösning.

 

 

 

Skolresan

Äntligen är det dags för skolresa! Anna och Ronja har sett fram emot den länge, men så händer det.... Kalle gör slut med Ronja och blir ihop med Bitte! Och Bitte gör så klart allt för att Ronja ska bli svartsjuk. Ronja får till slut nog och ger sig av, ut i skogen. Men det blir snart mörkt, och så börjar det regna...Kommer de att hitta henne innan det är för sent?

En lättläst bok, skriven av Bente Bratlund, från 12 år och uppåt. 

 

 

Nunnorna och hönsen

Allt är lugnt i nunneklostret San Zaccaria- så lugnt att nunnorna börjar ta sig större friheter för att liva upp den långtråkiga tillvaron. De har skapat en rad "onämnbara" tävlingar med sina höns, till exempel dödssyndernas hönslopp. Dessutom ordnar de vadslagning om loppen. Det är naturligtvis strängt förbjudet, och när klostret blir utsatt för en visitation utbryter full panik. Tänk om det uppdagas vad nunnorna egentligen håller på med?För att klara sig och hönsen måste nunnorna, som inte alltid är såta vänner, hålla ihop.

 

Boken är skriven av Gudrun Wessnert, som deltog i  Barnens litteraturdagar 2011. Passar 10 år och uppåt.

 

Kalle Knaster, Miranda och piraten

Kalle Knaster flyttar in i ett gammalt fallfärdigt hotell med sina föräldrar. Han kommer snabbt underfund med att allting inte är som det ska vara. Varför luktar det tjära i hans skåp? Vem lär hans papegoja nya ord? Varför är hans nya kompis Miranda så säker på att det spökar? Det finns ju inga spöken, eller hur? Då barnen klättrar in i ett litet skåp, hamnar de plötsligt väldigt långt hemifrån.

Boken är skriven av Carina Wolff-Brandt som besökte Åland under Barnens litteraturdagar.

 

 

Den vilda jakten på dårpippin

Välkommen till hotell Gyllene Knorren! En extremt sällsynt fågel sägs ha dykt upp i skogarna runt hotell Gyllene Knorren: en sydbengalisk dårpippi! Ryktet lockar horder av fågelskådare som spanar i varje snår. Finns verkligen fågeln där i skogarna? Och på vilket hotell ska fågelskådarna sätta bo: på Hotell Gyllene Knorren eller Grossman hotell? Jakten på hotellgäster kan börja!

 

Ännu en rolig bok i serien om hotell Gyllene Knorren skriven av Måns Gahrton och Johan Unenge.

 

Sunes största kärlekar

 

Kärlek är viktigare än vatten, mat, luft och roliga långfilmer. Sune skulle dö om det inte fanns kärlek. Det finns så där hundra miljoner olika slags kärlekar. Om Sune säger att han älskar glass menar han inte att han vill kramas och pussas med glassen. Om Sune däremot säger att han älskar Sophie så vill han ju inte käka upp henne. Sune har skrivit en lista på alla sorters kärlekar. Överst står mamma och Sophie. Sedan kommer massor av trevliga saker som midsommar och varm korv. Ja, till och med lillebror Håkan får vara med på listan- fast väldigt långt ner.

 

Här ligger jag och blöder

 

Maja skulle aldrig skada sig själv, aldrig avsiktligt som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? Det vill säga, alla utom Majas mamma. Tvärtom är det Maja som oroar sig för henne. På en fest hon inte är inbjuden till träffar Maja tjugoåriga Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa byxor, som får henne att glömma allt om frånvarande mammor och avsågade tummar. Men sen läser Maja ett mejl som inte är till henne, ett mejl som gör ondare än alla sticksågar i världen.

En bok för ungdomar och vuxna skriven av Jenny Jägerfeld.

 

Min typ brorsa

 

Fira nyår i Luleå med mammas nya kille är inte direkt vad Nina har drömt om. Och att mamma förälskat kvittrar om att internet-Tomas har två söner som är precis i Ninas ålder gör inte saken bättre. Men nyåret blir bättre än hon hade kunnat ana. Tomas söner visar sig vara helt okej faktiskt. Särskilt den ena...

 

En bok för ungdomar skriven av Johanna Lindbäck

 

 

Reckless

Det var en gång,bakom spegeln i en värld fylld av magi och faror, två bröder av vilka den ene gick iväg för att rädda den andre.

Med på äventyret är också Clara,som är förälskad i Will. Will håller på att förvandlas till sten. Brodern Jakob gör allt för att försöka hitta en räddning. 

Räv hjälper också till. Hon är en räv som kan förvandla sig till en flicka om hon vill. Helst vill hon synas i sin skepnad som räv.

Det blir ett farofyllt äventyr , där man blir tvungen att offra mycket.

Den internationellt framgångsrika författaren Cornelia Funke leder med Reckless in i en ny värld där sagorna är verklighet. Rekomenderas från 12 och uppåt, även vuxen.

 

Bert och data-dejten

Berts alla kompisar vill bara umgås med sina datorer. De chattar med varandra på MSN, de kollar in snygga brudar och vilka vapen man kan köpa. Bert har lovat sig själv att aldrig bli en datanörd. Aldrig i livet säger han! För det är ju inte det riktiga livet-IRL. Och hans gamla dator är ändå så trög så att han inte kan koppla upp sig mot nätet. Men på sin födelsedag får han oväntat en alldeles egen laptop.... och plötsligt förändras allt.

Ännu en bok om Bert skriven av Sören Olsson och Anders Jacobsson, lika underhållande som de övriga.

 

Det levande slottet

I ett fjärran land, där det finns både sjumilastövlar och osynlighetsmantlar, bor Sofia Hattman. Eftersom hon är äldst av tre systrar vet hon att det kommer att gå illa för henne i livet. Det är ju alltid den yngsta som lyckas bäst. Och mycket riktigt råkar hon ut för en elak häxa som förvandlar henne till en gammal ful och ledbruten gumma. Hon söker skydd i ett mystiskt slott som svävar omkring i luften och hela tiden flyttar på sig.

Skildringen av Sofias kamp för att bryta sin ovälkomna förtrollning är både spännande och sanslöst rolig. Boken är skriven av Diana Wynne Jones och passar från 11 år och uppåt.

 

Kometen kommer

Sommaren är som den brukar i mumintrollets dal,varm och full av trevliga möjligheter. Det lilla djuret Sniff har hittat en egen grotta, en mycket stor händelse. Men sent på natten kommer stormen... Plötsligt-långt ute i mörkret-lyser ett rött öga, det blir större dag för dag. Det är kometen som kommer närmare och närmare mumindalen.  Snusmumriken tog sin munharmonika och spelade visan om äventyr som inte är lagom stora utan alldeles kolossala, och så gav de sig rakt ut i farligheten.

Tove Janssons mumintroll fyller 65 år i år.

 

Det magiska molnet

På himlen bakom Mira syns ett stort, svart moln. Molnet växer och Mira skriker:

- JOAR!

- Jag kommer, svarar Joar i drömmen. När Joar vaknar bestämmer han sig, han ska rädda Mira. Men tänk om det bara var just en dröm? Han har inte träffat Mira sedan de tillsammans räddade övärlden från en ond trollkarl. På vägen till Mira möts han av den första höststormen. I stormen finns den mystiska havsdraken som äter det som vågorna dödar.

Niklas Krog är Sveriges populäraste fantasyförfattare. Den här boken är en fristående fortsättning på Det mystiska skeppet. Erik Kropf har illustrerat.

 

Att trivas i skolan

Från slutet på augusti till början på juni tillbringar barn mer av sin vakna tid i skolan än hemma. Den charmigt illustrerade boken tar upp saker som barn är med om varje dag i skolan ,så som att lära sig nya saker, lärare, komma överens med andra och att känna sig trygga. Den är skriven på ett sådant sätt att barn förstår språket. Författaren erbjuder både förståelse och uppmuntran, vid sidan av praktiska sätt att lösa problemen. Det här är en oumbärlig bok för barn och omtänksamma vuxna, den här boken hjälper till att sätta fingret på problemen och ger barnen den hjälp de behöver för att fortsätta trivas i skolan.

 

Skuggporten

Anna, hjälp mig... det är sju år sedan Annas mamma försvann. Nu hör Anna henne ropa på hjälp. Men rösten ekar bara i Annas huvud. Håller hon på att bli tokig? Eller är hennes mamma tillfångatagen någonstans och behöver hjälp? Spåren leder rakt in i det svarta mörker som Anna är så rädd för. Det mörker som man kan dö av...  En spännande fantasy bok för åldern 10 år och uppåt

 

 

 

Sista resan

"Den svarthåriga flickan sparkade och spjärnade emot och ville inte  kliva in i bilen.Siri såg hur mannen höjde en knytnäve och slog till henne över tinningen.Siri sökte bakrutan med blicken och tyckte sig se en skugga genom regndropparnas mönster. Ett blekt ansikte omgivet av trassligt svart hår och vidöppna ögon som blickade rakt på henne." Siri älskar flygplan och tillbringar all sin lediga tid i flygfältets klubbhus. Sent en natt ser hon hur ett litet plan landar på flygfältet. En ung tjej släpas ut ur planet och förs mot sin vilja bort i en bil. Siri kan inte sluta tänka på det. Snart förstår hon att det handlar om människo-smuggling. Dessutom tyder alltmer på att personer i Siris närhet är inblandade....

En spännande bok skriven av Ewa Christina Johansson

 

Miniskepparen

Miniskepparen innehåller det mesta om navigering och båtliv. Här finns många roliga övningar:sjömärken, båtkorsord, frågesport, tips och trix.

 


 

Jonna och rävungen

Båten har sjunkit! Jonna tror knappt att det är sant när hon kommer ner till bryggan första morgonen på Trollholmen. Hon och hennes föräldrar är långt ute i skärgården där de ska bo i en stuga en vecka. Maten som de hade med sig låg i båten. Likaså mobilen...

När Jonna sedan hittar en ynklig liten rävunge får hon annat att tänka på, men också ett bekymmer till. För vad ska hon göra med den lilla räven som behöver mat när de knappt har något att äta? En spännande och rörande berättelse skriven av Bisse Falk

 

För alltid....

Nora ska tillbringa sommarlovet hos mammas kompis Vanja i en stuga på landet, mitt ute i ingenstans. Nora tror att det kommer att bli en lång och tråkig sommar. Hon kunde inte haft mer fel. Vem är det som skickar de mystiska sms:en? Och varför känner Nora igen det grå ödehuset? Det är som om väggarna viskar åt henne att minnas...men vad?

Boken är skriven av Ingelin Angerborn och passar 10 år och uppåt.

 

KARISMA

Charlotte och Pia 16 år, bor i en småstad i Norge. Deras högsta dröm är att få ett skivkontrakt och komma bort från den trista vardagen. Drömmen blir verklighet när de plötsligt befinner sig i musikbranchens karusell. Deras liv förändras för alltid. Men hur mycket är vägen till stjärnorna värd?

Boken är skriven av norske författaren Arne Svingen som besökt Åland i samband med barnens litteraturdagar.

 

 

 

Fyren och stjärnorna

I sju år har Blendas och Eriks pappa varit försvunnen. 

Kanske är han i Amerika – ingen vet.

En dag kommer en ny man in i deras mammas liv.

Han lovar att de ska få det bättre, men han kan aldrig ersätta pappa, det är Blenda helt säker på. Deras stränge styvfar gör livet svårt för Blenda och Erik. När han vill skjuta Eriks tama mås har han gått för långt. I höstens stormnatt förliser ett segelfartyg. Nästa morgon tar sig fyra skeppsbrutna i land på fyrplatsen, och barnens liv förändras på nytt...

Fyren och stjärnorna är skriven av Annika och Per Thor och är en spännande bok för barn och ungdom från 10 år.

Site by Strax Online, Powered by Lemon