Traktorer genom tiderna

Traktorer finns i alla möjliga modeller och storlekar. I traktorer genom tiderna hittar du allt från de tidiga ångloksmobilerna till dagens mångsidiga, sofistikerade och datoriserade maskiner med globala satellitbaserade positioneringssystem.

Detta är traktorns illustrerade historia. Moderna färgbilder kompletteras med historiska svartvita bilder av de olika tidernas mest älskade modeller.

 

Skandinavisk jul

Julpyssel som inspirerar hela familjen finns i "Skandinavisk jul".

Tips och idéer för den som vill skapa julmys både inomhus och utomhus. Vackra men enkla blomsterarrangemang, julpynt ute, julgransprydnader, lyktor och sockerslott är några exempel. Bara din fantasi sätter gränserna.

Boken innhåller även recept på bakverk och godis.

Fina bilder ofta i en annan färgskala än den traditionellt röd-grön-vita känns inspirerande för den som vill göra något nytt.

 

Konsten att vara kvinna

Caitlin Morans "Konsten att vara kvinna" har blivit en riktig bästsäljare. Moran har en alldeles egen stil när hon skriver om sin väg från 13-årig tjeje till vuxen kvinna. Hon närmar sig sina ämnen med humor men samtidigt med ett djup som får läsaren att reflektera. Man behöver inte tycka om det som Moran skriver men det är helt klart underhållande och författaren får en att se saker från en annan vinkel.

Moran menar att det aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt, p-piller och bränns inte längre som häxor på bål. Men samtidigt funderar hon på varför vi måste ta bort allt hår på kroppen, varför bh:n är så obekväm och varför alla frågar när man ska skaffa barn?

"Konsten att vara kvinna" är en av de roligaste böckerma som kommit ut i år. Den är lättläst och säger en del om vår samtid.

 

Härliga höst

Hur får man trädgården att bli en plats att njuta av även på hösten? Det här är boken där det finns en mängd olika förslag på hur hösten kan bli den period då trädgården är som allra frodigast. Träd och buskar är i många fall som allra vackrast på hösten. Sprakande färger på bladen ger trädgården en ny dimension.

Här ges en lång rad förslag på växter som häller sig fina i rabatter, köksträdgård och krukor långt fram på hösten - kanske ända fram till vintern. Hösten är också en perfekt årstid för plantering, delning av växter, insamling av fröer och så får man inte glömma att förbereda trädgården för den kommande våren. Med nya lökväxter kan nästa säsong inledas ännu bättre än den förra och perenner och buskar som planteras på hösten får en bra start till kommande vår.

 

Rötter och arv

Tolv åländska hem presenteras i Britt Marie Trensamars bok "Rötter och arv" som kom ut 2009. Trensamr står för såväl text som foto. Intresset för inredning är stort och Trensmars bok skiljer sig på ett positivt sätt från mängden. Hon har en historia att berätta om livet på Åland för och i dag.

Inspirerande inredningsbilder kryddas med miljöer och designdetaljer. Hemmen som presenteras är helt olika, från skeppargård och lotshem till futuro och fritidshus.

Rötter och arv utsågs i november 2009 till inredningstidningen Hem ljuva hems favorit. Den passar alla som är intresserade av inredning, design och Åland.

 

Svamplycka

Titeln berättar exakt vad Jens Linders och Pelle Holmbergs bok ”Svamplycka” handlar om. Det är inte bara lyckan i bröstet när man hittar ett hav av sina favoritsvampar - det handlar också om hur man tillagar dem så att gommen sjunger av lycka.

I år när det finns gott om kantarellern kan du exempelvis testa på kantarellsoppa med dill. 

60 recept med allt från smörsopp till kremlor ingår.  Stefan Wettainens bilder är otroligt fina och får doften av svamp att börja kittla i näsan.

Boken är indelad efter svamparnas säsong och ett svampregister i slutet av boken gör det lätta att hitta ett recept till just den svamp du hittat.

 

Barnens roliga pysselbok-fint med loppisfynd

Sy trasdockor av fina sjuttiotalstyger, bygg kakfat av udda loppisassietter, sticka färgglada korgar av gamla t-skjortor. Den här boken är fylld av enkla pyssel- och lektips för barn i alla åldrar och deras föräldrar. Man får också inspiration till hur man med loppisfyndade leksaker, barnmöbler och annat kan skapa en personlig inredning i barnens rum.

Upplägget följer årets månader med extra fylligt material vid olika högtider.

 

 

Lev mer på mindre

Författaren till den här boken, Maria Österåker, och hennes familj kommer fram till att de vill förändra sina liv. De vill inte längre lägga merparten av sin tid på jobb utan vill fokusera på familjen, de vill se hur självförsörjande de kan bli och hur lite pengar de kan leva på. Vi får i boken följa deras resa mot ett mer medvetet liv.

Det är en bok full av recept, inspiration, och praktiska tips om matlagning, trädgårdsodling och liv för både djur och människa.

 

 

Fem gånger mer kärlek

De flesta föräldrar har väl varit med om morgnar när man till slut klämmer in den högljutt protesterande ungen i halaren, jäktar i väg till dagis och skiljs som ovänner. Martin Forster som är psykolog med KBT- inriktning menar att han har en annan lösning. Minska konflikten genom att avleda barnet. Släpp diskussionen, byt ämne, be om hjälp med olika saker. Eller släpp konflikten helt. Kanske kommer barnet inte att ha på sig de kläder man vill, kanske kommer man för sent till jobbet ibland. Men man skiljs åt som vänner.

Det här är en handfast och konkret guide i hur man ger sina barn fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som tjat och tillsägelser. Och därigenom minskar på bråken och konflikterna.

 

Djungelgurka, isört

Den här boken kan kanske ge lite inspiration till att pröva odla något annat än den vanliga salladen, morötterna och gurkan. I Mary Kuusistos trädgård i Ekenäs växer allt från bladsallad och tomater till smultronspenat och skörbjuggsört. Kuusisto provodlar sig igenom butikernas frukthyllor, frön hon tagit med hem från resor och sånt hon hittat i de lite mer exotiska frökatalogerna.

Man får också råd om odling av lite mer vanliga grönsaker och om plantering skolning och skadedjur. Det ingår även en avdelning med vegetariska recept. 

 

Kor en kärlekshistoria

”Kor en kärlekshistoria”, är faktiskt precis det som titeln säger - en hyllning till kossan. Men den är mycket mer. Spännande att bläddra i tack vare de fantastiska bilderna, rolig att läsa för det blandade och lättillängliga textmatrialet. Den funkar som present eller att ha på soffbordet, som faktabok eller som ren underhållning.

Trion bakom boken är Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson. Att de verkligen gillar kor vet man inte minst efter att ha läst förklaringen till att de försiktigt bildmanipulerat en del foton genom att ta bort de gula plastbrickorna. ”Det har vi gjort av estetiska skäl. Denna bok är en kärleksförklaring, därför känns det naturligt att ge korna en chans att vara precis så vackra och individualistiska som de egentligen är.”

 

Supertanten

Tanten har blivit riktigt i ropet det senaste året. Flera böcker med ordet ”tant” i titeln har kommit ut.
Den roligaste är kanske Elin Eks ”Supertanten”. Ingen egentlig humorbok men upplägget är underhållande, lärorikt och inspirerande.
Elin Ek blev känd som ”Grynet” i tv och lite av sin tokiga orädda stil har hon tagit med sig in i boken.
Klassiska recept, seriestrippar, tanttest, handarbetsbeskrivningar och kända tanter är exempel på vad läsaren får njuta av.
Boken kan man sträckläsa men också bläddra i då och då. Den är en perfekt present - både till unga och äldre tanter.

 

Snickra mera till hemmet

Om du vill veta hur man gör en praktisk sladdgömma eller en hallbänk eller bara vill få inspiration till olika lösningar i hemmet är det här boken för dig. Här finns ett 50-tal hemmasnickarprojekt av olika svårighetsgrad. Exempel på större projekt är en inbyggd garderob och en svängd trappa.

Den innehåller också pedagogiska sprängskisser och tydliga byggbeskrivningar som gör att även mindre vana hemmasnickare kan lyckas.

 

 

Min nordiska mat

Ålands egen kändiskock Michael Björklund har kommit ut med en ny kokbok "Min nordiska mat". I den tar han oss med på en matresa genom Norden. Åland finns förstås med på ett hörn men det dukas även upp specialiteter från andra hörn av Norden.

Det är en vacker bok med fina fotografier som får snålvattnet att rinna. Positivt är att recepten även passar hemmakocken.

Detta är Michael Björklundas första egna kokbok, tidigare har han medverkat i flera olika "samlingsböcker".

Den 21 november kl 18.30 berättar Michael om sin bok i Finströms bibliotek.

 

 

Röda boken

Det går faktiskt att skriva en spännande bok om rött (och lite rosa). Röda boken är den andra i en planerad serie om fyra. Den första handlade om färgen grön. Författare är Maria Lindberg Howard, Roger Howard och Åsa Lövberg.

I boken får man veta mer om rött vin, rödljus, rött te, henna, tegel och om en massa andra röda saker och fenomen. Kärleken har förstås sin givna plats liksom tomten och röda mattan.

Världens historia är skriven i blod, ett faktum som ägnas ett läsvärt kapitel.

Röda boken har fantastiska bilder och fin layout. Den kan läsas så att man bara plockar ut de godbitar som intresserar.

 

Tigermammans stridsrop

Tigermammans stridsrop är en provokativ, uppfordrande och emellanåt självkritisk bok där Amy Chua ställer kinesiska uppfostringsmetoder mot i allmänhet de västerländska och i synnerhet de amerikanska, som hon betraktar som slappa och i grunden kärlekslösa. Hennes två döttrar har aldrig fått leka hos kompisar, sova över hos någon, titta på tv, välja aktiviteter utanför skolan, välja instrument eller komma hem med ett betyg sämre än A. Grundsynen är att alla barn behöver få rejäla utmaningar och tillfredställelsen i att klara av dem – då kan de nå hur långt som helst.

Debatten har varit livlig kring den här boken. Får man verkligen göra så här mot sina barn? Eller är det vi som har något att lära av Amy Chua? Gör vi fel när vi inte ställer tillräckligt höga krav på våra barn?

 

Burk-Curt, samlaren som blev miljonär

Curt Dagerman var i Skellefteå känd under namnet Burk-Curt. Under 30 år sågs han  dagligen samla burkar och flaskor längs stadens gator. När han gick bort vid 60 års älder visade det sig att burksamlaren var en rik man. Hans efterlämnade förmögenhet bestod av en tomt i centrala staden, två bostadshus, fonder värda åtta miljoner kronor och 12,4 kilo rent guld som hittades i ett bankfack.Totalt drygt tolv miljoner kronor.

Åke Lundgren har i boken ”Burk-Curt” tecknat ett porträtt av originalet. I boken får man en del av förklaringen till varför Curt levde sitt liv som han gjorde.

 

Sommar på burk

Man skulle kunna tycka att det där med sylta, safta och lägga in är helt onödigt. Allt finns ju i butiken. Varför ska man hålla på och lägga ner en massa tid då? Och visst. Vill man ha onödiga konserveringsmedel, konstiga sockerarter och mer förtjockningsmedel än äkta frukt och bär så är det mycket enklare att gå till butiken. Så inleder Åsa Swanberg boken Sommar på burk som innehåller över 100 recept, fakta, kuriosa och de bästa sylta- och safta in-tipsen. Det här är en receptsamling som fint ersätter de gamla slitna sylta och safta-böckerna. Så sätt igång, det är enkelt, nyttigt och gott.

 

Sik, blåbär, apollofjäril

Charlotta Boucht har gjort en matresa till släkt och vänner runtom i Svenskfinland. Resultatet är en inspirerande och vacker bok. Ljuvliga bilder, fakta, personligt tilltal och dikter gör den till något mer än ”bara” en receptsamling.

Fastnade direkt för hembakta bebéer - inte alls så krångligt som man kan tro. Karbbisfrappe låter frestande liksom ljummen potatissallad med gremolata och Anna-Lenas sashimi-lax.

En annan av bokens styrkor är att recepten bygger på traditionella råvaror men rätterna har cross-over inslag som gör att de känns nyskapande. Man blir helt enkelt sugen på att ställa sig vid spisen eller grillen.

Åland finns också med på ett hörn.

 

Trädets tid

Trädets tid av Christel Kvant är en riktig godbit för alla som tycker om träd. Det är en bred och intressant bok som tar upp allt från trädens betydelse för hälsan till deras roll i tron. Och visst är det så att vi alla har någon realation till träd eller som Kvant konstaterar: Ställda inför hotet att förlora träd vi vant oss vid att se och vara nära, så är det många av oss som är beredda att bli trädkramare.

Illustrationerna som gjorts av Viktor Kvant ger boken en extra dimension och är njutbara för ögat.

Boken har också varit utgångspunkt för en utställning i Fredriksdals trädgård i Helsingborg. Den visas fram till 28 augusti. Har du vägarna förbi - passa på att göra ett besök!

 

Den lättskötta köksträdgården

Det här är boken för alla hobbyodlare som vill få största möjliga utdelning från sin trädgård med minsta möjliga ansträngning. Den är fylld med enkla och praktiska instruktioner om hur man får en lättskött köksträdgård, vad man ska odla och hur. Man får också veta hur man enkelt gör en kompost och bekämpar de vanligaste skadedjuren i trädgården.

 

 

 

Gamla fönster

Sommaren är snart här och med den en massa sysslor i trädgård och på hus. Fönsterrenovering är ett typiskt sommarprojekt för den som bor i ett äldre hus. Kanske inte den roligaste sysselsättningen i värmen men när det är klart är det bara att njuta av det man åstadkommit.

Alf och Eva Stenbacka har skrivit en fullspäckade faktabok om fönsterrenovering. Här finns tips om allt från att kitta till att skära glas.

Kanske är boken ibland lite väl detaljerad och använder för avancerade metoder för den vanliga amatören. Men det är alltid bra att veta hur man egentligen ska göra. Sedan får man själv hitta sina egna trix och genvägar.

Undertiteln är renovera, restaurera och underhålla. Så alla med fönster som någon gång behöver åtgärdas kan få inspiration i den här boken. Bilderna är vackra och mycket informativa.

 

Vettar och sjöfågeljakt

Sjöfågeljakten är åter aktuell på Åland så därför tipsar vi den här gången om ”Vettar och sjåfågeljakt” av Lars Englund.

Boken är en dokumentation både av svenska vettar som är vackert snidade och målade och av sjåfågeljakten i Sverige. Bildmaterialet är brett och mycket tilltalande med både nytagna bilder och äldre material. ”Vettar och sjöfågeljakt” har dokumenterat ett hantverk som kanske är på väg att försvinna.

Bokens formgivning är snygg och gör materialet lättillgängligt.

Det finns en lite motsvarande bok om den åländska sjöfågeljakten. Den heter ”Åland 1–25 maj” och är gjord av fotografen Daniel Eriksson.

 

Sol eller skugga

Trädgårdssäsongen lurar bakom knuten vilket också märks i utlåningen av trädgårdsböcker. Veckans boktips är ”Sol eller skugga” av Torsten Wallin.

Underrubriken ”torrt, fuktigt, blåsigt eller skyddat läge” berättar att här kan alla som är i på väg att planera en trädgård eller uppdatera den man redan har hitta nyttiga tips.

Här finns förslag på växter, fina bilder och matnyttiga råd. Kort sagt en lättillgänglig och överskådlig trädgårdsbok som bör passa både nybörjare och mer erfarna.

 

Bomull - en solkig historia

 

Gunilla Ander har skrivit en angelägen reportagebok om bomull - ett material som de flesta kommer i kontakt med dagligen. Hon har gjort en resa till flera länder där bomullen odlas. Villkoren för odlarna är ofta hårda och ur ekologisk synvinkel finns många förbättringar att göra.

Det här blir historien bakom den billiga t-shirten. När man läst den så tittar man nog efter nästa gång om plagget exempelvis är gjort av ekologisk bomull och/eller är med i fairtrade-systemet.

Gunilla Ander skriver relativt lättfattligt och engagerat. Boken är intressant för alla som vill veta mer om kläderna vi bär och som vill dra sitt strå till stacken för att påverka förhållandena för dem som jobbar i bomullsindustrin samt för miljön.

 

Detaljer - hemma

En lite annorlunda inredningsbok har Annika Huett och Ulf Huett Nilsson skapat med boken ”Detaljer - hemma”.

Boken är fylld av bilder från ”vanliga” hem där man skapat en personlig inredning med hjälp av ärvda saker, loppisfynd och egna kreativa lösningar. Befriande fritt från inredningsmagasinens glassiga reportage. Det är helt enkelt hemtrevligt och personligt.

Bilderna kan helt säkert inspirera andra att satsa på en personlig hemmiljö utan Ikea och likformade inredningsdetaljer. Här är det den personliga stilen som gäller.

 

 

Kärnfrisk familj : så gör du!

Den här boken innhåller inte mindre än 1000 tips på hur du själv och din familj kan börja leva ett bättre och grönare liv utan kemikalier, socker, stress och valkar. Författarna till boken berättar om hur de kommit tillrätta med diverse psykiska och fysiska problem i sin familj genom att helt lägga om sin kost och livsstil. Boken innehåller bl. a. recept, köpguide och olika alternativ på hur man kan använda deras råd.

 

 

Pyssla hela året

Det här är en pysselbok som räcker hela året med över 70 olika projekt. Här finns pyssel till de stora högtiderna som jul och påsk, prydnadsföremål till hemmet, presenter att ge bort men också tips om kläder, smycken, marmelad fågelbord och mycket annat.

En guldgruva för dig som gillar att pyssla!

 

 

 

Ringar

Om du trodde att en ring bara är en ring får du tänka om när du läser Magdalena Ribbings ”Ringar- trohet, tillhörighet, glädje”.

Hon konstaterar att ingen annan prydnad som människan bär är mer laddad med symbolik. Eller som hon skriver ”Ringar har en alldeles egen kraft. Ända från första början har ringen varit en amulett, något som ska skydda sin bärare eller bringa lycka. Just ringars symbolik och att de burits direkt mot huden gör dem mer fysiska än andra smycken.”

I boken tas bland annat historia, symbolik, stenar, design och vård upp på ett lättläst sätt. Boken är rikt illustrerad med ringar i alla de former och från olika tider.

Läs den om du är intresserad av ringar eller smycken i allmänhet.

 

Loppisboken

”Om blommiga koppar, fattigmanssilver och annat vackert” är underrubriken till Ida Magntorns ”Loppisboken”.

Här har hon samlat inspiration, praktiska tips och  husmorsknep om allt från linne till glas. Många gamla  bruksföremål kan användas i vardagen men i helt nya funktioner. Exempelvis blir en blommig mjölkkanna ett fint tandborstställ och en udda äggkopp blomkruka till en pärlhyacint.

Loppisboken har alla som gillar gamla föremål glädje av. Den får dig helt säkert att se på loppisfynden med nya ögon och kan inspirera dig att verkligen använda dem dagligen.

 

Alla sa vi skulle dö

Den stora kärleken hade flytt utomlands, fortsatta studier kändes fel och det måste till en förändring. Målet var att segla till Medelhavet men projektet växte till oanade proportioner och snart styrde Danjel, och hans vänner Kajsa och Jonatan västerut och var på väg jorden runt. Det här är en oerhört inspirerande,självupplevt äventyr genomfört med ungdomlig entusiasm och en okuvlig strävan för att nå nya horisonter. Från Bottenviken till Söderhavet och därifrån vidare tog sig vännerna med sin Sally Blue; en i mångas ögon underutrustad Albin Vega av årgång 1968. På 38 000 sjömil och 680 dagar genom piratvatten och med många stopp, besättningsbyten och äventyr på vägen gjorde Danjel och hans besättning det omöjliga. Alla sa ju att de skulle dö...

 

Vikingars gästabud

Ett femtiotal orginalrecept. Det naturliga och traditionella köket. Fritt från socker, konserveringsmedel och färgämnen. Underbart bröd utan jäst, klart på några minuter. Läskande saft utan socker och konserveringsmedel. Lättlagad, enkel,god och närande mat. Vikingars gästabud är en kokbok med rötterna i det skandinaviska köket och med de influenser som vikingatidens intensiva och internationella handel medförde. Alla recept kan enkelt tillagas hemma. Alla recept är baserade på de råvaror som användes  och fanns tillgängliga för vikingatidens kök.

 

Sommar med Ernst

När Ernst Kirchsteiger firar sommar gör han det med ena metern i hängmattan och den andra i verktygslådan. Det är så här års vi har tid och lust att gå loss på lekfulla projekt och laga lagom lättjefull mat. Här ryker både strumpor och skor när vår folkkäre inredare bjuder in till sin anspråkslösa sommarvärld. Vi får lära oss allt från att sy finfina rullgardiner till att grilla kräftor. Ernst lagar enkel och somrig mat i det fria och tipsar om sina smartaste fix för sommarstugan. Allt färgsatt med vackra bilder från Ernsts egen sommar.

 

Snickarglädje och blomdoft

Sommaren är här och med den en massa pyssel på gård och hem. En bok som verkligen inspirerar, speciellt den som har lyckan att bo i ett äldre hus, är Liselotte Jarnerup Nilssons ”Snickarglädje och blomdoft”. Boken lyfter fram snickarglädje och de gamla växter som finns runt äldre hus. Färger. dofter, mönster och lite kuriosa blir till en lockande helhet och en bok att njuta av.

Här finns praktiska tips om fönsterronovering, mönster till snickeridetaljer, recept på rödfärg och växttips. Bland annat.

 

Hästmannen

Peter Gerdehags porträtt av Hästmannen, eller Stig-Anders Svensson som han egentligen heter, är redan något av en klassiker.  Gerdehags dokumentär har visats flera gånger i SVT. Den är underbart filmad och skildrar ett intressant människoöde. Hästmannen lever ett annorlunda liv än de flesta andra. Han lever i och med naturen och naturligtvis med sina älskade hästar. Inte alltid lätt men mycket tänkvärt för alla som stresser på dag som natt.

Berättelsen om Hästmannen finns även som bok. Den är precis lika fängslande som filmen och rekommenderas till alla som tycker om vackra bilder och spännande personligheter.

 

Site by Strax Online, Powered by Lemon